Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
7,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:200611
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 17.02.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Saderināšanās jēdziens un noslēgšana.
Saderināšanās – savstarpējs solījums noslēgt laulību, kas var notikt rakstiski, mutiski vai klusējot. Saderināšanās ir līgums, kas ir brīvprātīgs. Saderināšanās izjukšanas gadījumā nav tiesību prasīt laulības noslēgšanu tiesas ceļā.
Nav spēkā nekāds līgumsods, ja tāds noteikts gadījumos, kad kāds atsakās doties laulībā.
Saderināšanās dalībnieki ir personas, kas nākotnē vēlas iestāties laulībā. Tas nozīmē, ka saderināšanās līgumam ir personisks raksturs, tāpēc nevar notikt dalībnieku maiņa, cesija, nav pieļaujama pārstāvība.
Saderināšanās dalībniekiem ir jābūt tiesībspējīgiem un rīcībspējīgiem, jāatbilst tām prasībām, kuras Civillikums izvirza personām, kas stājas laulībā. Tomēr pieļaujams, ka saderināšanās brīdī kāds no dalībniekiem sastāv iepriekšējā laulībā, kurai līdz jaunajām laulībām jābūt šķirtai.
Ja saderinās nepilngadīgais – vajadzīga vecāka (aizbildņa, bāriņtiesas) piekrišana.
Laulību var noslēgt bez saderināšanās, tāpat saderināšanās nenozīmē, ka nākotnē jānoslēdz laulība.
Saderināšanās izbeidzas: - sasniedzot ar saderināšanos paredzēto mērķi – laulības noslēgšanu, - kādam no saderinātajiem saderināšanās laikā nomirstot, - abiem saderinātajiem dzīviem esot – ar atcelšanu vai kādam saderinātajiem atkāpjoties.

2. Saderināšanās atcelšanas tiesiskās sekas.
Ja saderināšanos atceļ vai ja kāds saderinātais no tās atkāpjas, katram saderinātajam jāatdod visa manta, ko viņam dāvinājis otrs, viņa vecāki vai cita persona sakarā ar nodomāto laulību. Atprasīt dāvanas var tikai dāvinātājs, prasība nepāriet uz mantiniekiem. Ja saderinātais neatdod dāvanu labprātīgi, dāvinātājam rodas tiesība atprasīt to tiesas ceļā. Saderinātais, kuram ir tiesība prasīt mantas atdošanu, var prasīt gan mantu, ko dāvinājis viņš pats, gan arī to mantu, ko dāvinājuši viņa vecāki vai arī citas personas.
Dāvanas nav jāatdod:
ja dāvinātājs ir miris,
ja dāvinātājs atteicies noslēgt laulību bez svarīga iemesla,
ja dāvinātāja uzvešanās ir bijusi svarīgs iemesls otram atteikties no laulības (par svarīgu iemeslu atteikties no laulības noslēgšanas tiek uzskatīta piedauzība, neuzticība, slikta apiešanās, piederīgo apvainošana, smaga slimība).
Saderinātais un viņa vecāki, ja otrs saderinātais atsakās doties laulībā bez svarīga iemesla vai uzvedas tā, ka otram šī uzvešanās ir svarīgs iemesls atteikties no laulības, var atprasīt, lai atlīdzina tiešos zaudējumus, kas radušies gatavojoties gaidāmajām laulībām – kāzu mielasts, apģērbs, attiecīgu telpu īre, transports.
Saderinātais no otra var pieprasīt atlīdzināt zaudējumus, kurus viņš cietis no tādas darbības, kas attiecas uz viņa mantu un varbūtējo peļņu, un ko viņš izdarījis sakarā ar nodomāto laulību.
Zaudējumu atlīdzības apmērs saskaņojams ar vainīgā saderinātā sabiedrisko stāvokli un mantas līdzekļiem.
Prasības, kas izriet no dāvanu atprasīšanas un zaudējumu atlīdzināšanas, noilgst gada laikā.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −7,98 €
Комплект работ Nr. 1199390
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация