Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:314597
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 26.10.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

3. seminārs. Globāla lielvalsts starptautisko attiecību sistēmā:
ASV ārpolitiskais kurss.

ASV starptautiskā sistēma pēc aukstā kara.
Amerikas konstitūcijā starptautiskajās attiecībās ir visilgāk atzītā valsts sistēma pasaules vēsturē. Pēc aukstā kara ASV ārpolitika tikai diezgan mainīta, taču tika saglabāti divi galvenie virzieni: varas attiecību nevienmērība reģionā un nevienmērīga iekšlietu izmaiņu un attīstības iedarbība un ietekme.
1990 gadu sākumā ASV dominēja visos globālajos notikumos. ASV bija stabila un augsta pozīcija daudzās jomās – militārā spēka jomā, tehnoloģiju jomā, politiskās stabilitātes jomā, ietekmes jomā un globālās ekonomikas jomā. Webbera un Smitha darbā šī situācija minētā, kā “the lonely superpower”. ASV ieņēma svarīgu vietu pasaules politikā, ASV – varenāka valsts 20. gs nogalē.
ASV no daudzām citām valstīm atšķīrās ar to, ka nebija tieši iesaistīta aukstā kara darbībā, taču bija viena no tā aizsācējiem. Aukstais karš ilgu periodu bija centrālā ārpolitikas problēma.
ASV nebija tikai ekonomikas līdervalsts, bet arī svarīgs padomdevējs un Rietumu ekonomiskās sistēmas dibinātājas un veidotājas. Lai arī ASV nebija tieši iesaistīta aukstajā karā, aukstais karš ir jāskatās saistībā ar ASV ārpolitiku. Turklāt raugoties uz ASV un auksto karu no ģeopolitiskā viedokļa, ASV ir nodalīta no reģiona, kurā risinājās aukstais karš. Tā ir nodalīta, gan ģeogrāfiski, gan ekonomiski, gan politiski – varētu teikt, ka ASV ir pašpietiekama, taču aukstais karš atstāja lielu ietekmi uz ASV politiku. Pēc aukstā kara ASV raksturoja šādas pazīmes - konfliktu daudzveidība un novitāte, straujā reaģēšana un elastīgums. Ārvalstu attiecības kļuva arvien sarežģītākas, ņemot vērā tehnisko attīstību. Turklāt ASV iekšpolitiku sāka raksturot situācija, kad liels uzsvars tika likts uz prezidenta vadību, kas nebūt nebija laba pazīme. Sabiedrība nereti pārmeta, ka valsts pārāk daudz pievērš uzmanību ārpolitikai, tādejādi atstājot novārtā iekšpolitiku nu ekonomiku.
Sadams Huseins mainīja ASV uzskatus par varu pasaule, pierādot, ka ASV vel ir tāls ceļš ejams, lai spētu pretoties visiem un visam, tādejādi nodrošinot mieru un stabilitāti.
Visumā periods pēc aukstā kara ASV bija veiksmīgs un attīstības pilns.
ASV vairāk strādāja pie attiecībām ar Krieviju, tādejādi saglabājot ar to partnerattiecības, taču lielu uzmanību pievērsa drošības jautājumiem.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −1,48 €
Комплект работ Nr. 1217380
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация