Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:657271
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 15.05.2023.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Рассмотреный период: 2016–2020 гг.
2021–2025 гг.
Фрагмент работы

Šūnas kodolā veidojas un glabājas iedzimtības informācija. Kodolā atrodas hromasomas, kas ir ļoti tievi un gari pavedieni, kuri katrs atsevišķi ir saskatāmi tikai elektronmikroskopā. Gaismas mikroskopā hromosomas redzamas kā blīvi kodola vielas sakopojumi – hromatīns. Kodola dalīšanās laikā hromosomas savijas spirāle, kļūst īsas, salīdzinoši resnas un ir redzamas gaismas mikroskopā. Cilvēkam ir divu tipu atšķirīgas šūnas – ķermeņa šūnas – somatiskās šūnas un dzimumšūnas. Šīs šūnas atšķirs tieši ar hromosomām. Somatiskajās šūnās ir 23 pāri hromosomu, tātad 46 dažādas hromosomas, no kurām ir 44 autosomas un 2 dzimumhromosomas - sievietēm XX, bet vīriešiem Xy. Lielākā pāra dzimumhromosoma ir X, bet mazākā Y. Dzimumšūnās ir tikai 23 hromosomas, tātad puse. Kad tēva dzimumšūna saplūst ar mātes dzimumšūnu, tēva 23 hromosomas apvienojas ar mātes 23 hromosomām un rodas jauna somatiskā šūna ar 46 hromosomām, kurās ir gan tēva, gan mātes iedzimtās pazīmes.
Iedzimtības materiāls atrodas kodolā esošās hromosomās. Hromosomas visuzskatāmāk redzamas, ja šūnu tieši pirms dalīšanās nofotografē. Hromosomu attēlu tālāk var ievadīt datorā un elektroniski tās sakārtot pa pāriem. Viena pāra hromosomām ir vienāds lielums, forma un primārās iežmaugas novietojums. Izmantojot speciālas krāsošanas metodes, var redzēt, ka viena pāra hromosomām ir vienāds arī joslu izvietojums. Šādas pa pāriem sakārtotas hromosomas sauc par kariotipu. Kariotipā autosomas sakārto pēc lieluma un sanumurē secībā no lielākās uz mazāko, bet dzimumhromosomas parāda atsevišķi.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация