Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
6,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:170253
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 16.06.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Medicīnas ētika un deontoloģija skar visus cilvēkus, kas saistīti ar medicīnu.
Ētika (ethos – grieķu val. paraša, raksturs) ir mācība par morāli, tikumību. Tā ietver sevī morāles teoriju, kas pētī tās būtību, rašanos un attīstību, un normatīvo ētiku, kas iztirzā principus, uzvešanās normas, dzīves jēgu, ļaunā, labā, pienākuma, goda, sirdsapziņas, humanitātes, taisnīguma un citus jēdzienus. Ētikas normas veidojas cilvēku sabiedrības attīstības procesā, tām ir sava vēsture.
Morālē vispārcilvēciskais savijas ar sabiedrisko un profesionālo īpatnējā mijiedarbībā ar vecumu, dzimumu, paradumiem un tradīcijām. Medicīnas ētika ietver sevī specifisku vai profesijai raksturīgu principu kopumu.
Deontoloģija (grieķu valodā deon (dentos) – vajadzīgais, nepieciešamais, pienākums un logos – mācība) ir ētikas teorijas nozare, kurā tiek aplūkotas ar pienākumu, morālām prasībām u normām saistītas problēmas.
Mūsdienu medicīnas ētika aptver noteiktu jautājumu kopu: ārsta vietu sabiedrībā, ārsta un pacientu, ārsta un piederīgo attiecības, medicīnas darbinieku savstarpējās attiecības, zinātnes un tehnoloģiju attīstības ietekmi uz ārstniecisko darbību.
Ārsta specifiskās uzvedības normas dažādos vēsturiskos posmos fiksētas un formulētas attiecīgajos kodeksos, priekšrakstos, zvērestos, likumos, svinīgos solījumos, baušļos, lūgšanās un kā mantojums nodotas no paaudzes paaudzei. Vissenākie dokumenti, kuros atrodami deontoloģijas elementi, bijuši Senajos austrumos – Ķīnā, Indijā, Ēģiptē, Babilonijā, Asīrijā, vēlāk – Grieķijā un Romā.
Liela nozīme ir senās Hellādas ārstam Hipokrātam (460. – 377. g. p.m.ē.) – senās medicīnas nodibinātājam. Plašāk pazīstami viņa augsti humānie novēlējumi ar nosaukumu „Hipokrāta zvērests”, kuram kalpot augstāko medicīnisko izglītību ieguvušie solās daudzās pasaules valstīs arī šodien.
Feodālisma laikmetā Hipokrāta mantojuma morālās vērtības tika atklāti nicinātas. Varenās katoļu baznīcās ietekmē medicīnas kļuva par pazemīgu baznīcas dogmu ievērotāju. Jebkura jauna, baznīcas neakceptēta doma un atkāpe tika uzskatīta par ķecerību un nikni vajāta.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −7,48 €
Комплект работ Nr. 1128287
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация