Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:507167
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 24.03.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 2 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Termins „investīcijas” radies no latīņu vārda „invest”, kas nozīmē – ieguldīt.
Investīciju jēdziens (līdzekļu ieguldīšana) ir ļoti izplatīts. Sadzīves līmenī par investīcijām runā, kad pērk dārgas rotaslietas, gleznas un citus māksla darbus. Par investīcijām runā arī tad, kad pērk akcijas vai citus vērtspapīrus.
Plašākā traktējumā ar šo vārdu saprotam kapitāla ieguldījumus ar nolūku tos nākotnē palielināt. Vienlaikus kapitāla pieaugumam jābūt pietiekami lielam, lai kompensētu investoram atteikšanos no līdzekļu izmantošanas tūlītējam patēriņam, atalgotu viņu par risku un atlīdzinātu inflācijas radītos zaudējumus attiecīgajā laika periodā.
Komercpraksē pieņemts klasificēt šādus investīciju tipus:
1. Investīcijas fiziskajos aktīvos, ar to saprotam ražošanas ēkas un būves, kā arī dažādas mašīnas un iekārtas, kuru kalpošanas laiks pārsniedz vienu gadu.
2. Investīcijas finansu (naudas) aktīvos, ar to saprotam tiesības saņemt naudas summas no citām fiziskajām un juridiskajām personām, piemēram, depozītus bankā, obligācijas, akcijas utt.
3. Investīcijas nemateriālajos aktīvos, ar to saprotam vērtības, ko iegūst tirdzniecības zīmju izstrādāšanas, licenču iegādes un personāla pārkvalifikācijas vai kvalifikācijas paaugstināšanas programmu īstenošanas rezultātā.
Investīcijas vērtspapīros pieņemts dēvēt par “vērtspapīru portfeļiem”, bet investīcijas fiziskajos aktīvos par investīcijām reālajos aktīvos. Šiem abiem investīciju tipiem ir liela nozīme ekonomikā. Visus investīciju veidus reālajos aktīvos var iedalīt vairākās pamatgrupās:
1. Investīcijas, kas domātas valsts pārvaldes institūciju prasību apmierināšanai (vai piespiedu investīcijas). Šāds investīciju veids nepieciešams gadījumā, ja firmai radusies vajadzība apmierināt varas iestāžu prasību vai nu ekonomisko standartu, ražošanas drošības, vai arī kādu citu darbības noteikumu (piemēram, ekoloģisko) jomā, ko nevar nodrošināt vienīgi pilnveidojot menedžmentu.
2. Investīcijas efektivitātes paaugstināšanai. To mērķis – vispirms saglabāt esošās pozīcijas, kas tiek panākts galvenokārt uz iekārtas nomaiņas un personāla apmācības rēķina, kā arī pārvietojot ražošanas jaudas uz reģioniem ar izdevīgākiem ražošanas apstākļiem.
3. Investīcijas ražošanas paplašināšanai. Šādu investīciju mērķis ir preču ražošanas iespēju paplašināšana agrāk izveidotajos tirgos jau esošo ražotņu ietvaros.
4. Investīcijas jaunās ražotnēs. Šādas investīcijas nodrošina pilnīgi jaunu uzņēmumu radīšanu tādu preču ražošanai, kas agrāk vai nu nav izgatavotas (tiek sniegti jauna tipa pakalpojumi), vai arī firmai ļauj, piemēram, iziet jaunos tirgos ar agrāk ražoto produkciju.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация