Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:893997
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 22.10.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Pētīt un izzināt monētu vēsturi mums palīdz numismātika, kas no latīņu valodas vārda “numismatis” tulkojams, kā monēta. Numismātika ir vēstures palīgnozare, kas pētī monētas, monētu depozītus, medaļas, žetonus, ordeņus, kā arī papīra naudas zīmes. Numismātika ir saistīta ar ekonomikas un mākslas vēsturi, metroloģiju, heraldiku, paleoģeogrāfiju un sfragistiku. Pēc uzrakstiem uz monētām, pēc to masas, metāla sastāva, kalšanas tehnikas var noteikt kalšanas vietu, laiku, naudas sistēmu. Numismātikas rašanās ir saistīta ar monētu kolekcionēšanu, kas sākās 14.-15.gs. Itālijā. Sākotnēji par monētām interesējās kā par mākslas priekšmetiem. Jau 16.gs. bija radīti pamati valsts kolekcijām Austrijā, Vācijā, Francijā, kā arī Britu muzejs, Valsts Ermitāža un Amerikas Numismātikas muzeja kolekcija. Šīs kolekcijas uzskata par lielākajām monētu krātuvēm pasaulē.
Numismātikas zinātnes attīstības gaitā ir noteiktas naudas apgrozības likumsakarības, izstrādātas vairākas specifiskas metodes, ko lieto, izdarot depozītu vai monētu grupu analīzi, piemēram, spiedņu salīdzināšanas metode. Numismātikas pētījumi dod iespēju noteikt preču ražošanas līmeni, naudas lomu un funkciju maiņas attiecībās, naudas un masas mēra sistēmas.
Nauda ir zīmes, kuras cilvēki apmaina pret precēm, par kuru vērtību tie ir vienojušies, un visā pasaulē kā nauda ir kalpojuši visdažādākie priekšmeti. Tibetieši kā naudu lietojuši pat izžāvētas tējas plēksnītes. Nav svarīgi, ko lieto kā naudu, ja vien visi ir vienojušies par tās vērtību. Daudzas no pirmajām monētām izgatavoja no dārgmetāliem – zelta un sudraba, bet 11.gs. Ķīnā pirmo reizi parādījās papīra naudaszīmes jeb banknotes. Atšķirībā no zelta šīm banknotēm reālās vērtības nebija. Taču banka, kas naudaszīmes izlaida, apsolīja mainīt tās pret zeltu. Uz angļu banknotēm vēl tagad tiek iespiesta šāda garantija. ASV valdība pārstāja mainīt banknotes pret zeltu 1971.gadā.
Monētas un papīra naudu izgatavo valdības konkrētā rūpnīcā, kuru sauc par naudas kaltuvi. Uz katras monētas tiek uzspiesta tās vērtība, īpašs zīmējums un bieži arī tās izlaišanas gads. Naudaszīmju štancēšanas procesu sauc par naudas kalšanu.
Daži Ziemeļamerikas indiāņi kā naudu lietoja no gliemežvāku virtenēm izgatavotas jostas.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −1,48 €
Комплект работ Nr. 1171671
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация