Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:964244
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 27.01.2003.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Kamēr vien šajā pasaulē ir cilvēks, viens no viņa fundamentālajiem jautājumiem, apzināti vai neapzināti, ir bijis jautājums par to, kas ir cilvēks. Šķiet, neviena cilvēka darbības joma nav varējusi pastāvēt ārpus kādas vairāk vai mazāk apzinātas un kādreiz tīri intuitīvas antropoloģiskas koncepcijas. Filozofija, sabiedriskās zinātnes, reliģija, māksla, amatniecība vai medicīna, ciktāl tās var saukt par apzinātām darbības jomām, nevis fragmentāriem, spontāniem aktiem, ir vērstas uz cilvēku īpašā veidā. Nevis uz 'cilvēku vispār', t.i., tukšu jēdzienu 'cilvēks', bet uz apzināti konkretizētu un konceptualizētu cilvēka modeli. Pat ģērbšanās stils, medicīniskā prakse, pavārmāksla un izklaide, nerunājot nemaz par augstākām lietām, - itin visas cilvēka darbības jomas piesaka arī savu īpašu, vairāk vai mazāk konkretizētu un noformulētu priekšstatu par cilvēku, tā mērķiem un centieniem. Un, tiklīdz mainās laikmeta priekšstats vai izjūta par cilvēku, mainās arī teorija un prakse visās apzinātajās cilvēka darbības jomās.
Tieši šāds radikāls un visaptverošs pavērsiens rietumu civilizācijas vēsturē iezīmējās Reformācijas notikumos. Pasaules vēstures ass ir kristīgās Baznīcas vēsture, tie notikumi, kas risinās kristīgajā Baznīcā. Arī visa modernā un postmodernā laikmeta cilvēce dzīvo ar priekšstatiem, kurus pieteica Reformācijas laikmets; dzīvo vai nu piekrītot tiem, vai nu oponējot, bet nespēj tos apiet vai ignorēt.
Vispārējā veidā varētu sacīt, ka Reformācijas teoloģiskā doma ieveda cilvēku jaunās, individuālās attiecībās gan ar Dievu, gan ar sabiedrību. Reformācijas kontekstā, ko reprezentē dažādi ietekmīgi garīgi strāvojumi un izcilas personības, tieši Lutera skarbā balss pamudināja tālaika sabiedrību jaunā un radikālā veidā pārformulēt savu atbildi uz jautājumu par to, kas ir cilvēks? Lai arī tālaika sabiedrībai šī radikāli pārformulētā atbilde bija negaidīta un pārsteidzoša, šajā atbildē visai maz bija jaušama 'laikmeta elpa' un 'jaunās vēsmas'. Pretēji laikmeta progresīvajiem centieniem, ko reprezentēja humānisms un renesanse, kas vēlējās cilvēku tēlot aizvien emancipētāku, lielāku un cēlāku, Luters reljefi un gandrīz nežēlīgi atklāj Svēto Rakstu mūžīgās patiesības gaismā cilvēku kā garīgi kailu, pazudušu un pazudinātu.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация