Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:204643
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 30.12.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 2 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Katras valsts pārvalde balstās uz kāda veida politisko sistēmu, kas nosaka, kādas valstiskās institūcijas darbojas tajā, to pilnvaras un pienākumi, raksturo varas pārstāvju attiecību ar valsts iedzīvotājiem. Balstoties uz vēsturiskiem datiem, var minēt vairākas politiskās sistēmas, kas bija kādreiz realizetas.
Neskatoties uz to atšķirībām, pastāv noteiktas politiskās iekārtas iezīmes, kuras piemīt katrai iekārtai. R.Arons (Р.Арон) grāmatā “Demokrātija un totalitārisms” (“Демократия и тоталитаризм”) runā par trīm pamatiezīmēm1, kas ir saistītas ar funkcijām, kuras pilda valsts vienā vai otrā sistēmā.
Pirmkārt, tā ir administratīvā funkcija - valstij ir jānodrošina tās iedzīvotājiem dzīvi mierā, aizsargājot no ārpus valsts esošajiem draudiem. Tādā veidā valsts uzņemas atbildību par saviem iedzīvotājiem, neskatoties uz to, vai tās iekārta ir demokrātiskā, totalitārā vai autoritārā.
Otrkārt, politiskā sistēma nav iedomājama bez augstākās varas īstenošanas, kuras mērķi R.Arons norāda, atsaucoties uz Maksu Vēberu (Max Weber): “Nepieciešamība pēc monopolijas uz likumīgu spēka izmantošanu”2. Pat ja tā ir demokrātiskā valsts, un suverēnā vara pēc konstitūcijas pieder tautai, valstisko institūciju locekļu mērķis ir izdot likumus, kuri pēc savas būtības ir ierobežošanas noteikumi. Lai tiktu īstenota pirmā funkcija, ir nepieciešams, lai valstī darbotos kopīgā likumdošanas, izpildvaras un tiesu varas sistēma. …

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −5,48 €
Комплект работ Nr. 1118743
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация