Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:959862
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 03.04.2020.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

KAULU SENSORĀ SISTĒMA:
Kaulu sensorā sistēma sākas ar osteoreceptoriem-dažādās kaula struktūrās esošiem jušanas nervgaļiem. No osteoreceptoriem nervu impūlsi nonāk muguras smadzeņu ganglijos, kuros atrodas šīs sistēmas pirmais neirons. No šejienes uzbudinājums, pārslēdzoties muguras smadzeņu, vai galvas smadzeņu stumbra līmenī, sasniedz šīs sistēmas otro neironu un pēc tam trešo neironu, kurš atrodas redzes paugurā. Tālāk osteoreceptīvais uzbudinājums nonāk galvas smadzeņu pusložu sensomotorajā zonā.Cilvēkam osteorecepijas augstākie centri atrodas galvas smadzeņu pusložu garozas postcentrālajā apvidū.Kaulu sensorā sistēma ir cieši saistīta ar citām sensorajām sistēmām,tādēl, mainoties kaulu funkcionālajam stāvoklim,mainās arī vairāku citu sistēmu un orgānu funkcionālais stāvoklis(un otrādi).No kaulu funkcionālā stāvokļa pārmaiņām ir atkaŗīgs cilvēka redzes asums, redzes tālums,,cilvēka emocionālais stāvoklis un citas funkcijas.

SĀPJU SENSORĀ SISTĒMA:
Sāpju sensorā sistēma-mobilizē organismu aizsargreakcijai, kuras mērķis ir atbrīvoties no sāpju kairinātāja. Sāpes rada ne tikai negatīvas emocijas, bet arī maina iekšējo orgānu darbību. Cilvēkam paātrinās sirdsdarbība un elpošana, sašaurinās asinsvadi, samazinās vai apstājas urīna izdalīšanās, pastiprinās asinsreces spēja. Tām ir brīdinoša nozīme-informē par pataloģiskām izmaiņām organismā. Receptorus var uzbudināt kairinātāja tieša iedarbība vai ķīmiskas vielas, kas rodas kairinājuma procesā. Sāpju kairin. izraisa somatiskas, veģetatīvas un emocionālas reakcijas.
Sāpju sajūtas rašanās ir atkarīga no muguras smadzenēm. Resnās nervu šķiedras uzbudinājums kavē sapju veidošanos, bet tievās-sekmē. Ja bojātas resnās šķiedras –> paaustinās jūtība pret sāpēm. Spinotalāmiskā ceļa impulsi izraisa primāro sāpju sajūtu, bet ekstralemnisko ceļu impulsi aktivē retikulāro formāciju un limbisko sistēmu, radot sāpju uztveršanas motivācijas un emocionālo komponentu.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация