Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:100203
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 06.02.2013.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Organizācijas struktūras veidošana atbilstoši organizācijas funkcijām pamatojas uz darbinieku grupēšanu pēc līdzīgām aktivitātēm un pieredzes. piemēram, ņemot vērā galvenās organizācijas funkcijas – ražošana, finanses, mārketings un personāla vadīšana, vai izveidot četras nodaļas. Jo lielāka ir organizācija, jo ir nepieciešama sīkāka specializācija un jaunu nodaļu izveidošana. Piemēram, mārketinga jomā var izdalīt tirdzniecības, reklāmas, pircēju apkalpošanas, tirgus izpētes, personāla apmācības nodaļas.
Organizācijas struktūras veidošana atbilstoši produkcijas veidiem ir darbinieku grupēšana organizācijā atkarībā no ražotās produkcijas vai veiktajiem pakalpojumiem. Piemēram, ņemot vērā produkcijas sortimentu – datori, datorprogrammas, iekārtas, instrumenti – katra ražošanas virziena vadīšanu var uzticēt atsevišķam viceprezidentam. Apvienošana pēc ražošanas produkcijas piemērot galvenokārt lielām organizācijām.
Organizācijas struktūru veidojot pēc teritoriālā principa, menedžeru uzdevums ir organizēt darbību konkrētā teritorijā. Teritoriālais princips ir īpaši svarīgs organizācijām un uzņēmumiem, kuru darbība tiek veikta plašā teritorijā.
Apvienošana nodaļās atbilstoši patērētāju grupām pamatojas uz personāla grupēšanu organizācijā atbilstoši noteiktiem mērķiem. Patērētāji ir pamats nodaļas darbībai, kuru vada viens menedžeris, piemēram, vairumtirgotājs, kas pārdod mazumtirgotājiem industriālās preces, vadās pēc šo patērētāju sadalījuma.
Matricas veida sakārtojuma pamatā ir funkcionāla apvienošana nodaļās, kurās ir arī projektu menedžeri, kuri atbild par galarezultātu. Organizācijās, kurās tiek lietots matricas tipa sakārtojums, izveidojas tā sauktās „projekta komandas” kuru dalībnieki vienlaikus ir pakļauti gan funkcionālajam menedžerim, gan projekta menedžerim. Matricas sakārtojumu lieto, piemēram, celtniecībā, elektronisko datu apstrādes sistēmu izstrādē, konsultantu firmās u.c.
Pastāv arī apvienošana nodaļās pēc darbinieku skaita (piemēram, cilšu, ģinšu un armijas organizēšanā), pēc darbalaika (parasti lieto zemākajos līmeņos kur ir darbs maiņās, piemēram, slimnīcās) un pēc veicamo darbību specifikas (pamatojas uz izpildāmām darbībām, piemēram, lai izgatavotu detaļu ir jāveic virpošana, slīpēšana un krāsošana).
Daudznozaru organizācijas struktūrā var veidot vairākus virzienus, piemēram, naftas, farmācijas un plastikas. Katrs darbības virziens var veidot sev vispiemērotāko struktūru, piemēram, naftas virziens – funkcionālo struktūru, farmācijas un plastikas virziens – komandas principa un matricveida principa.
Holdinga kompānija ir organizācija, kurai ir daļa neatkarīgu uzņēmumu kapitālā. Holdinga kompānijas galējā izpausme ir investīciju firma, kura var sastāvēt no daļu īpašumiem daudzos atsevišķos, nesaistītos uzņēmumos, kuros holdinga kompānijai ir ļoti minimāla vai vispār nav nekādas ietekmes pār uzņēmumu darbību.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,98 €
Комплект работ Nr. 1329424
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация