Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:762838
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 03.06.2019.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: 7 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Ievads
Lai iepazītos tuvāk ar dzimtbūšanas atcelšanu latgalē,– tā ir Zemniecības feodālās atkarības forma, kurā kungs uzņēmās rūpes un aizbildniecību pār atkarīgajiem. (Dzimtbūšana nodrošināja tos ar aizstāvību, veselības aprūpi, darba inventāru, neražas gados ar pārtiku un sējmateriālu, celtniecības materiāliem u.tml.) Lai gan dzimtbūšana sākās jau „sen” Romas impērijā mūsu ēras 3. Gadsimtā, darbaroku trūkuma dēļ, kā vēsta vēstures avoti Latvijā tā norisinājās tikai no 15. - 19. gadsimtam.

Muižnieki
Vidzemes un Kurzemes muižniecības (oficiāli – bruņniecības) landtāgiem bija tiesības izstrādāt savus likumprojektus, kurus iesniedza apstiprināšanai valdniekam. Šādu kārtību 18.–19. gadsimtā dēvē par Baltijas autonomiju, savukārt Latgales muižniekiem piederēja visas Polijas–Lietuvas muižnieku privilēģijas.Latgales muižnieku juridisko statusu ietekmēja 18.–19. gadsimta Krievijas un Polijas–Lietuvas savstarpējās attiecības. 19. gadsimta 30. un 60. gados pēc poļu sacelšanās un autonomijas zaudēšanas, pastiprināta policejiska uzraudzība attiecās arī uz Latgales muižniekiem. No tur dzīvojošām muižnieku dzimtām tikai nedaudzas izveidoja plašus muižu kompleksus. Spilgtākais piemērs ir Plāteru muiža Krāslavā. Latgales attīstību ietekmēja salīdzinoši gausa iesaistīšanās tirgus attiecībās un vēlā dzimtbūšanas atcelšana 1861. gadā.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,48 €
Комплект работ Nr. 1372835
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация