Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:745773
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 08.09.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Vārds “konstitūcija” ir radies no latīņu constitutio ( “lēmums”, “noteikums”). Šis termins laika gaitā ieguvis īpašu nozīmi. Vārds “konstitūcija” savu pašreizējo nozīmi ieguvis tikai 18. gadsimtā un pašlaik ar to apzīmē valsts pamatlikumus ( vienu vai vairākus), kuram ir augstākais juridiskais spēks un kurš reglamentē valsts un cilvēka savstarpējās attiecības, kā arī svarīgāko valsts institūciju izveidošanos, to funkcijas un savstarpējās attiecības. Konstitūcijām ir raksturīga īpaša valoda un augsta juridiskā precizitāte. Demokrātiskā konstitūcija garantē vispāratzītās cilvēka tiesības un brīvības, paredz valsts institūciju veidošanu brīvu, demokrātisku vēlēšanu ceļā.
Pēc hitleriešu sagrāves pirmajā vieta izvirzījās jautājums par Itālijas turpmāko valsts iekārtu . Itālija joprojām bija karaliste, bet Itālijas karalis Viktors Emanuēls III vairs nevarēja palikt savā amata, jo kara laika bija kalpojis fašismam un hitleriskiem iebrucējiem. Karalis atkāpās, ieceldams pavadoni – regentu. Bruņotas sacelšanās laikā atbrīvotajos rajonos tika likvidētas visas fašistu laika pārvaldes iestādes un to vietā iecelti perfekti, mēri u. c. amatpersonas. Atbrīvotajā Itālijā augstāko likumdošanas un izpildvaras institūciju funkcijas formāli veidoja regents, taču te šķēršļus lika vietējās konservatīvās partijas un Vatikāns, tos atbalstīja arī angļu un amerikāņu armiju valdība.
Visaktuālākais jautājums joprojām palika Itālijas turpmākā valsts forma – monarhija vai republika. Šī jautājuma izšķiršanas mērķim 1946. gada 2. jūnijā notika referendums, lai ievēlētu Satversmes sapulci. Neraugoties uz reakcionāru un klerikāļu intrigām, aģitāciju un pretdarbību, Itālijas tauta nobalsoja par republiku, kas tika proklamēta 1946. gada jūnijā.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация