Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
8,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:566474
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 16.03.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 14 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Anotācijas    4
  Ievads    8
1.  Apdrošināšanas pakalpojumu sfēra pasaulē un tās attīstība Latvijā    11
1.1.  Apdrošināšanas vēsturiskā attīstība    11
1.2.  Apdrošināšanas rašanās un attīstība Latvijā    15
1.3.  Latvijas apdrošināšanas tirgus attīstības raksturojums 1998. un 1999.gadā    17
2.  Apdrošināšanas būtība un vajadzība    23
2.1.  Apdrošināšanas definīcija    23
2.2.  Apdrošināšana kā pakalpojumu industrija    24
2.3.  Apdrošinātais risks    25
2.4.  Apdrošināšana kā aizsargfunkcija    29
2.5.  Apdrošināšanas vērtība    29
2.6.  Apdrošināšanas nepieciešamība    31
2.7.  Apdrošinātāju loma sabiedrībā    32
3.  Apdrošināšanas tirgus dalībnieki    35
3.1.  Apdrošināšanas pircēji    35
3.1.1.  Apdrošinājuma ņēmējs    35
3.1.2.  Apdrošinātā persona    37
3.1.3.  Labuma guvējs    38
3.2.  Apdrošinātājs    38
3.3.  Apdrošināšanas starpnieki    40
4.  Apdrošināšanas sabiedrības, to veidošana    42
4.1.  Tiesiskās prasības apdrošināšanas uzņēmumu dibināšanai un darbībai    42
4.2.  Apdrošināšanas uzņēmumu ārējā struktūra    46
4.3.  Apdrošināšanas uzņēmumu iekšējā struktūra    51
5.  Apdrošināšanas formas    58
5.1.  Personu apdrošināšana    59
5.2.  Īpašuma apdrošināšana    63
5.3.  Pārapdrošināšana un kopapdrošināšana    70
  Secinājumi un priekšlikumi    74
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    78
Фрагмент работы

Izvēlētais darba temats ir cieši saistīts valsts ekonomikas attīstību, jo katras valsts ekonomisko situāciju nosaka tas, cik tautsaimniecības nozares darbojas šajā valstī un tas cik tās ir attīstītas. Starp tām varētu minēt arī apdrošināšanu, jo tā darbojas, kā stimuls jau esošai uzņēmējdarbībai, gan Latvijā, gan arī citur pasaulē. Attīstoties valsts ekonomikai pakāpeniski attīstās arī apdrošināšanas sistēma. Apdrošināšana un ar to saistītās problēmas netiek pietiekami pētītas un arī informācijas par apdrošināšanas darbības pamatprincipiem un norisi Latvijā ir stuipri par maz, lai par to rastos pietiekams priekšstats.
Ņemot vērā Latvijas pāreju no komandekonomikas vadības sistēmas uz tirgus ekonomikai atbilstošu valsts ekonomisko sistēmu, rodas problēma izveidot atbilstošu apdrošināšanas tirgus sistēmu. Deviņdesmito gadu sākumā sāka veidoties pirmās privātās apdrošināšanas sabiedrības Latvijā. Konkurence rada nepieciešamību piedāvāt jaunus apdrošinājuma veidus, tādēļ daudzas apdrošināšanas sabiedrības ir izveidojušas sadarbību ar ārvalstu apdrošināšanas institūcijām to pieredzes pārņemšanā.
Šodien jau var teikt, ka laiks, kad apdrošināšanas sabiedrības stihiski radās un bankrotēja, nespējot izpildīt saistības pret klientiem, ir pagājis.Apdrošināšanas tirgus ir stabilizējies. Latvijas apdrošināšanas tirgus visumā atbilst Eiropas Savienības prasībām, lai gan vēl ir jānovērš daudz nepilnību
Ir lietderīgi un nepieciešami atrast un pamatot iespējas, kā novērst šīs nepilnības, bet tam ir nepieciešama pietiekama informatizācijas pakāpe, kas Latvijā ir ļoti zema. Darbā tiks apskatīti pamatprincipi un pamatveidi, kas jāievēro iepazīstoties ar apdrošināšanas nozari, tiks analizēta apdrošināšanas attīstība Latvijā un balstoties uz ārzemju partneru pieredzi izvirzīti priekšlikumi tās pilnveidošanai.
Pamatā apdrošināšanas biznesa attīstībai ir iedzīvotāju izglītošana. Tādējādi aktuāla problēma apdrošināšanā ir informācija. Svarīgi ir saprast apdrošināšanas nepieciešamību katra cilvēka dzīvē.
Katras valsts ekonomisko situāciju nosaka tas, kādas tautsaimniecības nozares darbojas šajā valstī un tas, kā tās ir attīstītas. Starp tām varētu minēt arī apdrošināšanu, jo tā darbojas kā stimuls un garantija jau esošai uzņēmējdarbībai. Attīstoties valsts ekonomikai, pakāpeniski attīstās arī apdrošināšanas sistēma.
Pāreja uz brīvā tirgus ekonomiku mūsu valstī noveda pie nepieciešamības ieviest un pilnveidot jaunas nianses visā ekonomiskajā dzīvē kopumā, arī apdrošināšanā, jo līdz tam bijušās PSRS plānveida saimniecībā apdrošināšanas sfērā darbojās valsts monopols “GOSSTRAH”. 1991. gadā sāka veidoties pirmās privātās apdrošināšanas sabiedrības. Darbojoties vairākām apdrošināšanas sabiedrībām, sāka veidoties arī konkurence starp tām, jo katras sabiedrības mērķis ir ieiet tirgū un atrast savu darbības lauku tajā. Konkurence rada nepieciešamību piedāvāt jaunus apdrošinājuma veidus, tādēļ daudzas apdrošināšanas sabiedrības ir izveidojušas sadarbību ar ārvalstu apdrošināšanas institūcijām to pieredzes pārņemšanā.Tādējādi, ja apdrošināšanas biznesa attīstotības sākumposmā apdrošināja galvenokārt tikai pret ugunsgrēku, tad šodien cilvēki jau nonākuši līdz tādiem apdrošināšanas veidiem, kā juridisko izmaksu apdrošināšana un transportlīdzekļu civiltiesiskās atbildības apdrošināšana. Kopā ar jaunu produktu piedāvājumu, ārzemnieki nesa līdzi gadu gaitā pārbaudītu, ar statistiku pamatotu tarifu sistēmu.
Pēc padomju perioda pirmās privātās apdrošināšanas sabiedrības maksimumu sasniedza 1994. gadā, kad Latvijā darbojās četrdesmit divas apdrošināšanas sabiedrības.
Banku krīze Latvijā gan tieši, gan netieši ietekmēja arī apdrošināšanas tirgu. Tiešā krīzes ietekme bija tā, ka apdrošināšanas sabiedrības zaudēja ieguldījumus kā banku akcionāri. Daudz graujošāka bija netiešā banku krīzes ietekme, jo cilvēkiem zuda ticība ne tikai bankām, bet arī citām finansu institūcijām. Līdz ar to potenciālais tirgus apdrošinātājiem samazinājās.
Laiks, kad apdrošināšanas sabiedrības stihiski radās un bankrotēja, nespējot izpildīt saistības pret saviem klientiem, ir pagājis. Apdrošināšanas tirgus ir stabilizējies. Nozīmīgu lomu šinī stabilizācijas procesā ieņem Apdrošināšanas uzraudzības inspekcija, kas nodarbojas ar apdrošināšanas uzņēmumu kontroli, tādējādi novēršot nelikumīgas rīcības iespējas attiecībā pret klientiem, bet apdrošinātāja un apdrošināmā veiksmīgu attiecību pamatā ir uzticība. Latvijas apdrošināšanu reglamentējošie likumi visumā atbilst Eiropas Savienības prasībām, lai gan vēl ir jānovērš daudz nepilnības.
Ir dažādi apdrošinājuma veidi, ko piedāvā Latvijas apdrošināšanas sabiedrības. Vispārēji tos sadala personu apdrošināšanā, īpašuma apdrošināšanā un pārapdrošināšana, ir kā drošības garants apdrošinātājam. Šajā darbā minētie pamatveidi tiek apskatīti tuvāk un izanalizēti to darbības galvenie principi, kādi pastāv un ko piedāvā apdrošināšanas sabiedrības.
Ir lietderīgi un nepiecišams atrast un pamatot iespējas, kā novērst šīs nepilnības, bet tam nepieciešama pietiekama informatizācijas pakāpe, kas Latvijā tomēr vēl ir diezgan zema. Apdrošināšanas biznesa attīstības pamatā ir iedzīvotāju izglītošana un iepazīstināšana ar apdrošināšanu.
Darba mērķis ir, pamatojoties uz pieejamiem teorētiskiem izziņas materiāliem par apdrošināšanu un balstoties uz ārzemju partneru pieredzi, attēlot apdrošināšanas darbības principus un attīstību Latvijā un izvirzīt dažus priekšlikumus tās pilnveidošanai.
Bakalaura darba uzdevumi:
analizēt apdrošināšanas attīstību pasaulē un Latvijā;
raksturot galvenās prasības apdrošināšanas uzņēmumu veidošanai un dot nelielu priekšstatu par galvenajiem apdrošināšanas veidiem;
izpētīt apdrošināšanas tirgus darbību un izstrādāt priekšlikumus tā uzlabošanai;
Darbs sastāv no piecām nodaļām, kas saistītas viena ar otru.
Pirmajā nodaļā tiek apskatīta apdrošināšanas pakalpojumu sfēras rašanās, attīstība un darbība pasaulē un Latvijā.
Otrajā nodaļā tiek aplūkots apdrošināšanas pamatjēdziens, būtība un tās nepieciešabība. Šīs nodaļas izstrādei pamatā ir izmantoti likumi un lēmumi par apdrošināšanu, kas pieņemti un publicēti Latvijā, kā arī statistiskā informācija.
Trešajā nodaļā tiek apskatīti apdrošināšanas tirgus dalībnieki, kas ir galvenie apdrošināšanas tirgus veidotāji.
Ceturtajā nodaļā apkopti noteikumi, kas jāievēro veidojot apdrošināšanas sabiedrības, kā arī Apdrošināšanas uzraudzībasinspekcija, kā nozīmīgs apdrošināšanas uzņēmumu pastāvēšanas un attīstības posms Latvijā.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация