Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:209424
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 22.03.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

384. gadā p.m.ē. Trāķijā, Stagiras pilsētā, Maķedonijas valdnieka Aminta II ārsta Nikomaha ģimenē piedzima zēns, kuram deva vārdu Aristotelis. Šīs dzimtas vīri paaudžu paaudzēs bija nodarbojušies ar ārstniecību. Pēc tradīcijas arī Aristotelim bija paredzēts dziednieka liktenis. Piecpadsmit gadu vecumā Aristotelis zaudē abus vecākus. Līdz ar to beidzas viņa mācības medicīnā. No tēva jauneklis manto plašu bibliotēku.
17 gadu vecumā Aristotelis ierodas Atēnās. [ 4 ] Atēnās tajā laikā darbojās Platona Akadēmija. Kad tajā ieradās Aristotelis, Platona paša tur nebija, viņš bija devies uz Sirakūzām. Aristotelis sāka mācības pie Platona skolniekiem, bet, kad vairāk nekā pēc gada atgriezās skolas dibinātājs, - pie viņa paša. Aristotelis pievienojās Akadēmijas klausītāju pulkam un sākumā kā skolnieks, vēlāk kā skolotājs, pavadīja tajā 20 gadus. [ 2 ] Platona Akadēmijā pilnībā uzplaukst Aristoteļa domātāja talants.
Pēc Platona nāves Aristotelis atstāj Atēnas. Viņš dodas pie sava radinieka Hermija, kas tobrīd valda Mazāzijas piekrastes pilsētā Asosā. Tur Aristotelis apprec Hermija brāļameitu Pifiādu. Ģimenē piedzimst meita, taču drīz vien Pifiāde mirst. Otrajā laulībā ar savu piegulētāju Herpilliadu piedzimst dēls, kuru nosauc par Nikomahu. Pēc trim gadiem, kad Asosu iekaro persieši un viņu valdnieks Atakserkss III Hermiju nogalina, Aristotelim no pilsētas jābēg. [ 4 ]
343./342.g.p.m.ē. Filips II aicināja Aristoteli uz Maķedonijas galvaspilsētu Pellu un piedāvāja viņam kļūt par sava dēla Aleksandra audzinātāju. Aristotelis piekrita un vairākus gadus pavadīja kopā ar nākamo valdnieku. Kad Aleksandrs nonāca Maķedonijas tronī un iesāka karagājienu uz Mazāziju, Aristotelis atgriežas Atēnās.[ 2 ] 335.g.p.m.ē. Ari svētbirzī netālu no Likejas Apollona tempļa atver savu skolu Likeju. [ 4 ] Likejā Aristotelis strādāja un mācīja vairāk nekā 12 gadus.
Kad 323.g.p.m.ē. Atēnas sasniedza vēsts par Maķedonijas Aleksandra nāvi, pilsētā sākās antimaķedoniska sacelšanās, ko pavadīja rīdīšanas kampaņa pret Aristoteli. Viņš bija spiests bēgt uz Halkīdu, kur atradās mātes māja, un pēc 2 mēnešiem mira ar kuņģa slimību.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация