Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
  • Biedrību un nodibinājumu līdzdalība administratīvajā procesā un ar to saistītā problemātika

     

    Реферат27 Право

5,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:813773
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 17.06.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 27 единиц
Ссылки: Использованы
Рассмотреный период: 2000–2010 гг.
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Biedrības un nodibinājuma kā administratīvā procesa dalībnieka vispārīgs raksturojums    4
1.1.  Biedrības raksturojums    5
1.2.  Nodibinājuma raksturojums    8
1.3.  Sabiedriskā labuma organizācijas    10
2.  Līdzdalība administratīvajā procesā    13
3.  Līdzdalība būvniecības un vides jautājumos un ar to saistītā problemātika    19
3.1.  Līdzdalība būvniecības jautājumos un ar to saistītā problemātika    21
3.2.  Līdzdalība vides jautājumos un ar to saistītā problemātika    24
  Secinājumi un priekšlikumi    29
  Izmantotās literatūras un avotu saraksts    31
Фрагмент работы

SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI
Izstrādājot darbu, autore izvirza šādus secinājumus:
1. NVO līdzdalības mērķis – sabiedrības efektīva iesaistīšana nozīmīgu lēmumu pieņemšanā un palīdzības sniegšana valsts pārvaldes iestādēm, lai pieņemtu taisnīgāko lēmumu. Līdzdalība var nodrošināt valsts pārvaldes iestāžu lēmumiem sabiedrības atbalstu, padarot lēmumus leģitīmus, caurredzamus un sabiedrībai izprotamus. Sabiedrībai svarīgos jautājumos valsts pārvaldes iestādēm obligāti jārīko publisko apspriešanu un jāņem vērā sabiedrības līdzdalības gaitā NVO izteiktos viedokļus un priekšlikumus. Ja tiek ignorēti šie viedokļi un priekšlikumi un netiek pamatoti, tad tas liek apšaubīt lēmuma pieņēmēja objektivitāti un līdz ar to paša lēmuma tiesiskumu.
2. LR likumdošanā nav izstrādāti normatīvie akti, kas reglamentētu NVO iesaistes procedūru vai vienotus principus NVO līdzdalībai administratīvajā procesā. Dažās jomās līdzdalība noteikta ļoti strikti, piemēram, vides aizsardzība, lauksaimniecība, bet citās nav noteikts nemaz. Likumdošanā nav arī paredzēti īpaši NVO informēšanas pasākumi attiecībā uz iesaisti. Katra pašvaldība var lemt par to atsevišķi.
3. Būvniecībai ir būtiska ietekme uz iedzīvotāju dzīves kvalitāti, ekonomisko un nekustamā īpašuma attīstību, jo būvniecība ir kā teritorijas plānošanas turpinājums. Turklāt būvniecība ir cieši saistīta ar sabiedrības interesēm un tiesībām uz labvēlīgu vidi un privātpersonas īpašumtiesībām. Procesuālās kārtības neievērošana var būt par pamatu gala lēmuma –, piemēram, būvatļaujas, detālplānojuma atzīšanai par prettiesisku.
4. Terminam “ietekme uz vidi” būvniecības likumā ir autonoma nozīme un tas nekādā ziņā nav salīdzināms vai identificējams ar terminu “ietekme uz vidi” likuma “Par ietekmes uz vidi novērtējumu” izpratnē. Līdz ar to par acīmredzami nepamatotu būtu atzīstams tāds vietējās pašvaldības arguments, ja būvniecības ieceres sabiedriskā apspriešana tiek atteikta, kas norāda, ka Ietekmes uz vidi novērtējuma birojs devis atzinumu par ietekmes uz vidi novērtējuma procedūras nepiemērošanu. NVO, kas darbojas vides jautājumu jomā, ir tiesīga apstrīdēt un pārsūdzēt valsts iestādes vai pašvaldības administratīvo aktu vai faktisko rīcību, kas neatbilst vides normatīvo aktu prasībām, rada kaitējuma draudus vai kaitējumu videi.
Un Priekšlikumus:
1. Lai atslogotu Administratīvās tiesas, būtu jānodrošina pašvaldību izdoto administratīvā akta apstrīdēšanu pašvaldību izveidotajā administratīvā akta strīdu komisijā. Tādējādi arī iestāde ātrāk konstatētu savu kļūdu un laicīgi to novērstu. Tāpēc likuma „Par pašvaldībām” 47. panta pirmo un trešo daļu, kurā noteikts:
„(1) Pašvaldības administratīvos aktus var pieņemt dome (padome), ja likums neparedz citu
kārtību.
(3) Pašvaldības administrācijas izdotos administratīvos aktus var apstrīdēt pašvaldības ietvaros.”
izteikt šādā redakcijā:
„(1) Pašvaldības administratīvos aktus var pieņemt dome (padome), ja likums neparedz citu kārtību. Tiesības izdot administratīvus aktus dome var deleģēt pašvaldības administrācijai.
(3) Pašvaldības administrācijas izdotos administratīvos aktus var apstrīdēt pašvaldības ietvaros. Amatpersonu vai struktūrvienību, kas lemj par apstrīdēto administratīvo aktu, nosaka pašvaldības nolikumā.”

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −5,48 €
Комплект работ Nr. 1230493
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация