Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:962156
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 14.01.2014.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 8 единиц
Ссылки: Использованы
Рассмотреный период: 2000–2010 гг.
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  IEVADS    2
1.  BRĪVO ZONU VISPĀRĪGS RAKSTUROJUMS    3
1.1.  Rīgas brīvostas raksturojums    6
1.2.  Ventspils brīvostas raksturojums    8
1.3.  Liepājas speciālās ekonomiskās zonas raksturojums    11
1.4.  Rēzeknes speciālās ekonomiskās zonas raksturojums    13
2.  BRĪVO EKONOMISKO ZONU SALĪDZINĀJUMS    16
  SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI    20
  BIBLIOGRĀFISKAIS SARAKSTS    21
Фрагмент работы

SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI
1. Brīvās zonas un brīvās noliktavas darbības mērķis ir veicināt Latvijas Republikas līdzdalību starptautiskajā tirdzniecībā, piesaistīt investīcijas, attīstīt ražošanu un pakalpojumus, kā arī radīt jaunas darbavietas.
2. Likumā noteikts, ka BEZ kā viens no reģionālās attīstības instrumentiem Latvijas teritorijā darbosies līdz 2017. gadam.
3. BEZ ir tikai viens no instrumentiem ekonomiskās izaugsmes veicināšanā, taču līdz ar šo instrumentu ir jāveic arī papildus pasākumi.
4. Brīvo zonas izveide nenodrošina konkrētā reģiona ekonomisko integrāciju, Latvijas gadījumā brīvo zonu izveide rada vēl lielāku atšķirību starp dažādu reģionu ekonomisko attīstību. Problēmas risinājums varētu būt detalizēta katra reģiona reālo resursu un konkurētspējīgo priekšrocību apzināšanu, jāizzina resursu un galvenos iespējamos investīciju piesaistes virzienus, kas palīdzētu sagatavot katram reģionam specifisku ekonomiskās attīstības plānu. Uz šo datu pamata ir jāpieņem normatīvie akti, vai jānoslēdz starpvalstu līgumi, kas veicinātu reģiona attīstību. Jāreklamē reģioni.
5. Viens no BEZ efektīvas izmantošanas un darbības kavējošajiem iemesliem ir to komplicētā pārvaldīšanas un pārraudzības mehānisms.
6. Salīdzinot datus par visu četru BEZ darbību, var secināt, kā veiksmīgākā sevi ir pierādījusi Ventspils brīvosta, kas dominē gan nodarbinātības ziņā, gan investīciju apjoma skaita ziņā, taču Ventspils brīvostas darbība ir pārāk atkarīga no tranzītbiznesa, ko ļoti ietekmē politiskie un ekonomiskie procesi ārvalstīs.
7. Sliktākie salīdzinātie ekonomiskie rādītāji ir Rēzeknes SEZ, investīciju trūkums kavē Rēzeknes un reģiona ekonomisko attīstību, tas liecina par to, ka valstij jāpievērš īpaša uzmanība investīciju piesaistei šajā reģionā.
8. Visstabilākie izaugsmes tempi ir vērojami Liepājas speciālajā ekonomiskajā zonā. Pateicoties Liepājas Speciālās Ekonomiskās Zonas esošajiem un bijušajiem uzņēmumiem, jau šodien Liepāja ir Latvijas rūpniecības līdere - Liepājā ir lielākais rūpniecības produkcijas izlaides apjoms uz vienu iedzīvotāju valstī.
9. Rīgas brīvostas sekmīgās pastāvēšanas galvenais iemesls ir tās veiksmīgais ģeogrāfiskais stāvoklis, stabilais investīciju ieguldījuma līmenis, kas veicina ostas modernizāciju un attīstību, kā arī pieaugošais darbības apjoms. Palielinoties jūras kravu apgrozījumam, uzlabojās arī ostas uzņēmumu saimnieciskās darbības rezultāti, jo lielākā daļa uzņēmumu nodarbojas ar kravu pārkraušanas pakalpojumu sniegšanu.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация