Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:291696
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 05.02.2007.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 12 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Lubāna mitraines komplekss.
Par mitrainēm uzskata palienes, zāļu un kūdras purvus vai ūdeņu platības – dabiskas vai mākslīgas.
Ļoti liela bioloģiskā daudzveidība ir saglabājusies mitrājos. Lubānas ezers un zemiene (Rēzeknes, Balvu rajonos) ir viens no nozīmīgākajiem iekšzemes mitrāju kompleksiem Baltijā, kur koncentrējas liels daudzums putnu, īpaši spalvu mešanas un migrācijas laikā.
Periodiski pārplūstošās pļavas Lubāna apkārtnē to īpatnējās veģetācijas dēļ nosauktas par klāniem. Klāni aptver Lubānu, Aiviekstes krastus no iztekas līdz Ērgalai un pļavas Padedzes, Ičas un Balupes lejas galos, Zvidzupes abos krastos atrodas pļavas, Abaines kanāla un Liepsalu pļavas. Sakarā ar agrāk veiktajiem meliorācijas darbiem pa klānu pļavām raktie kanāli un grāvji, kā arī smilšainie upju krasti vietām klaniem piešķir citu izskatu.
Mitraines un klāni vienmēr bijuši neatņemama un nozīmīga Lubāna zemienes dabas kompleksa iezīme. Pēc hidrotehnisko darbu pabeigšanas saglabājusies nepieciešamība izstrādāt aizsardzības režīmu esošajām mitrainēm un sezonāli applūstošajām pļavām – klāniem, kā arī veicināt dabisko mitraiņu atjaunošanās vietas, kur tās tika appludinātas paceļot ezera līmeni. Tas radīs priekšnoteikumus šāda tipa dzīvotņu platību pieaugumam un līdz ar to bioloģiskās daudzveidības pieaugumam visā teritorijā.
Mitrainei ir liela loma putnu un dzīvnieku bioloģiskās dažādības saglabāšanā. Lubāna ezeram apkārt ir muklāji, klānu pļavas, mitrie meži, upes, mazi ezeriņi un zivju dīķi. Lubānas komplekss ir viens no lielākajiem Latvijā, kurā var sastapt ļoti daudzas neskartas sugas. Maz vietējo iedzīvotāju. Lubāna kompleksā plaši izplatīti visu veidu iekšzemes biotopi, meži, mitraines, lauksaimniecībā izmantojamās zemes, kā arī retas un aizsargājamas sugas. Ezers ir nozīmīga apstāšanās vieta migrējošiem putniem. No 1974.-1999. gadam Lubānā bija 224 putnu sugas ( 7 kārtas un 48 dzimtas). Lubānas mitrainē ir 185 putnu sugas (83% no kopējā daudzuma). 39 sugas parādās tikai migrācijas periodā. Dažas putnu sugas, tādas kā mazais ērglis ir sastopamas tikai Lubāna kompleksā. Salīdzinot ar 1920. – 1930. gadu, Lubānas
4
kompleksā ir izzudušas piecas putnu sugas un 11 putnu sugu skaits ir samazinājies. Tajā pašā laikā 19 sugu īpatņu skaits ir palielinājies. Lubānas mitraines kompleksa fauna ir līdzīga vai pat identiska Teiču dabas rezervātam. Kopš 1950. gada Lubāna ezerā ir reģistrētas 21 zivju sugas (5 kārtas un 5 dzimtas)
Hidroloģijas un cilvēku ietekme uz dzīvo dabu. Lubānas mitrainē ir īpaša meliorācijas sistēma. Dažas upes, kas ieplūda Lubāna ezerā ar dambju palīdzību tika novadītas Aiviekstes upē. Tas izmainīja ezera hidroloģisko režīmu. Tagad mitrajos mežos ir novērotas veģetāciju tipa izmaiņas, īpaši Sologala un Salas purvos. Šīs izmaiņas ir veicinājušas purvu nosusināšana.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация