Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:864503
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 18.04.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 2 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  Ievads    3
2.  DARBA AIZSARDZĪBAS MINIMĀLĀS PRASĪBAS, STRĀDĀJOT AR DATORU UN IEKĀRTOJOT DARBSTACIJU    4
3.  SIA ‘’INGA-M’’ DARBA AIZSARDZĪBAS PRASĪBU IZPILDES PROCEDŪRA, IEKĀRTOJOT DARBSTACIJAS UN VEICOT DARBUS AR DATORU    11
4.  DARBSTACIJAS NOVĒRTĒŠANAS KONTROLES LAPA    12
5.  DARBSTACIJAS NOVĒRTĒŠANAS PROTOKOLS    15
6.  IESPĒJAMIE VESELĪBAS TRAUCĒJUMU CĒLOŅI CILVĒKAM, KAS STRĀDĀ AR DATORU    16
7.  Vingrojumi darba pārtraukumā    18
  Izmantotā literatūra    22
Фрагмент работы

. IEVADS

Pēdējo gadu laikā strauji pieaug datoru lietotāju skaits un to intensīva izmantošana ne tikai darbā, bet arī brīvajā laikā. Rezultātā cilvēki arvien vairāk laika pavada telpās un arvien biežāk saskaras ar veselības traucējumiem, kurus veicina darbs ar datoru.
Lai neradītu kaitējumu savai veselībai, datoru lietotājiem ir jāzina darba vietas iekārtošanas un darba organizācijas pamatprincipi. Šīs prasības Latvijas Republikā nosaka Ministru kabineta 2002.gada 6. augusta noteikumi Nr.343 “Darba aizsardzības prasības, strādājot ar displeju” un Latvijas standarti LVS EN ISO 9241 “ Ergonomiskas prasības biroja darbam ar displejiem”. Minēto dokumentu prasības ņemtas par pamatu, sagatavojot instrukciju, kuru obligāti jāievēro visiem SIA ‘’INGA-M’’ datoru lietotājiem (darbstaciju operatoriem).
Darbstacija ir darba vieta, kurā atrodas dators un tā darbības nodrošināšanas ierīces (sistēmas bloks, displejs, programmatūra, tastatūra, ievadierīce), kas nosaka operatora un mašīnas saskari. Darbstacija var būt aprīkota arī ar citiem darbam nepieciešamajiem piederumiem, piemēram, printeri, skeneri, modemu, diskietiekārtām, tālruni, faksa aparātu, dokumentu statīvu. Pie darbstacijas pieder arī darbam ar displeju nepieciešamā darba telpas daļa, darba galds un darba krēsls.
Instrukcijā noteiktās darba aizsardzības prasības attiecas uz datora lietotājiem (darbstaciju operatoriem), kuri, veicot darba pienākumus, katru dienu vismaz divas stundas strādā ar displeju darbstacijā.


2. DARBA AIZSARDZĪBAS MINIMĀLĀS PRASĪBAS, STRĀDĀJOT AR DATORU UN IEKĀRTOJOT DARBSTACIJU

Darba procesa plānošana

Darba devējam darbinieks ir jāinformē par visiem riska faktoriem un to novēršanas vai samazināšanas iespējām darba vietā. Darba process jāplāno tā, lai mainītos veicamā darba raksturs, piemēram, sēdošu darbu ieteicams pēc kāda laika nomainīt ar darbu stāvus vai darbu, kas prasa fizisku piepūli.
Ja šāda veida darba organizācija nav iespējama (piemēram, intensīva datu ievadīšana, datu nolasīšana no ekrāna un tml.), nepieciešams ievērot regulārus darba pārtraukumus, kas ieskaitāmi darba laikā.

Pārtraukumu veids un laiks

Nav ieteicams strādāt ar datoru bez pārtraukuma ilgāk par 2 stundām. Īsi, regulāri pārtraukumi ir daudz efektīvāki nekā gari un neregulāri pārtraukumi. Ieteicams ik pēc 1 stundas pārtraukt darbu uz 5-10 minūtēm vai ik pēc 2 stundām – uz 15 minūtēm. Pārtraukumu laikā nav ieteicams atrasties pie monitora. Ja darbs saistīts ar datu nolasīšanu no ekrāna, tad darba pārtraukumos jāizvairās no redzes piepūles. Savukārt, ja darbs saistīts ar intensīvu datu ievadīšanu, tad pārtraukumā jāizvairās no līdzīga rakstura kustībām roku un plaukstu locītavās. Pārtraukumu laikā ieteicami dažādi vingrojumi (skat. pielikumu)

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация