Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:124915
 
Оценка:
Опубликованно: 11.03.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Lai darbinieku mudinātu strādāt vēl labāk, vajadzīgs pamudinājums jeb motivācija. Motivācija ir savstarpēji saistīta ar atalgojumu, jo darbinieki apzinās, ka, labāk strādājot, viņi saņems lielāku atalgojumu. Atalgojums kalpo kā motivācija. Diemžēl ne visiem ir vienādas vajadzības un vēlmes, tātad ne visi atalgojumu veidi derēs katram darbiniekam. Lai arī pieņemts uzskatīit, ka nauda ir galvenais atalgojums, kas pamudina visus strādāt, pastāv arī citas, ne mazāk svarīgas vajadzības, kas darbojas kā motivācija.
Visizplatītākā ir Maslova vajadzību teorija, kas visas cilvēka vajadzības sadala piecos pamatlīmeņos. Šie līmeņi sakārtoti noteiktā secībā, un teorija apgalvo, ka darbinieks izjūt motivāciju tiekties un apmierināt nākamā līmeņa vajadzības tikai tad, kad viņš apmierinājis iepriekšējā līmeņa vajadzības. Šie līmeņi ir sekojoši:
1) fizioloģiskās vajadzības, kurās ietilpst pamatvajadzības jeb bioloģiskās vajadzības. Katram cilvēkam ir vajadzīgs siltums, gaisma, pārtika. Attiecinot šo vajadzību līmeni uz kompāniju, var teikt, ka pamatvajadzības ir alga, brīvdienas, pusdienas pārtraukumi un ērta darba vide;
2) Vajadzība pēc drošības rodas pēc tam, kad apmierinātas fizioloģiskās vajadzības. Tad cilvēks grib aizsargāties pret briesmām, draudiem, zaudējumiem. Darbavietās tas izpaužas kā vajadzība pēc darba drošības, apdrošināšanas, pensijas;
3) Nākamā pakāpe ir sociālās vajadzības- cilvēkam vajag partneri, mīlestību, piederības sajūtu kaut kam. Darba vietās to aizstāj neformālās grupas, mazie kolektīvi organizācijas iekšienē;
4) Kad apmierinātas zemākās vajadzības, cilvēki pievēršas savām vajadzībām tikt novērtētam, izvirzīties darbā, sasniegt mērķus. Organizācijā šīs vajadzības izpaužas kā personīgās reputācijas veidošana, centieni pēc atzinības, tituliem, statusa simboliem, paaugstinājuma karjerā;
5) Visbeidzot cilvēkiem ir vajadzība pēc sevis realizācijas, apzināties savas potenciālās iespējas, apgūt jaunas zināšanas un iemaņas, būt radošam vai vienkārši “būt labākajam”.
Saskaņā ar Maslova teoriju, līdz pakāpei, kad vajadzīga drošība, cilvēku lielākoties var motivēt ar apmaksu. Taču pārsniedzot šo līmeni, naudas loma mazinās, un lielāka nozīme tiek piešķirta vajadzībai sevi izteikt un rast novērtējumu.
Maslova teorija nedod skaidru risinājumu vadītājiem, kā labāk stimulēt savus darbiniekus un atalgot tos, kā noteikt, kurš darbinieks atbilst kuram vajadzību līmenim, taču tā dod ieskatu darbinieku motivācijā.
Herzberga divu faktoru teorija uzskata, ka darbiniekiem ir divu veidu vajadzības- higiēnas un motivējošās. …

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −2,48 €
Комплект работ Nr. 1113828
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация