Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:840665
 
Оценка:
Опубликованно: 27.04.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 6 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Jevads   
  Difterijas izraisītājs. Corynebacterium diphtheriae.   
  Izplatīšanās veids.   
  Kā diagnosticē difteriju?   
  Slimības attistība.   
  Slimības izpausmes.   
  Difterijas sarežgījumi, jeb komplikācijas   
  Secinājums. Profilakse   
Фрагмент работы

Viena no nopietnākajām infekcijas slimībām arī mūsdienās ir difterija. Tā ir infekcija, kas atstāj nopietnas sekas, var radīt invaliditāti vai smagākos gadījumos pat beigties ar nāvi. No saslimšanas pasargā tikai savlaicīga un regulāra vakcinācija pret difteriju.
Kopš 1993. gada saslimstība un mirstība no difterijas ievērojami palielinājās, jo vakcinēto cilvēku skaits Latvija bija mazāks par 80 %. Tas veicināja strauju infekcijas izplatīšanos. Tomēr, pateicoties masveidīgai iedzīvotāju imunizācijai, pēdējos 4-5 gados saslimstība ir mazinājusies.
Difterija ir smaga infekcijas slimība, kuru izraisa mikroorganisms – Corynebacterium diphteriae. Difterijai raksturīga plēvju veidošanās uz gļotādām un ādas, kā arī toksisks sirds muskuļa, nervu sistēmas, nieru un citu orgānu bojājums. Parasti ar difteriju slimo nevakcinēti cilvēki, vai arī tie, kuru imūnā sistēma ir novājināta, piemēram cilvēki vecumā pēc 50 gadu vecuma un alkoholiķi.

Difterijas izraisītājs.
Corynebacterium diphteriae ir nūjiņveida mikroorganisms. Nūjiņa ir izturīga sausumā un pie zemām temperatūrām. Istabas temperatūrā difterijas nūjiņa var saglabāties pat līdz 7 mēnešiem, bet uz traukiem un sadzīves priekšmetiem – pat vairākas nedēļas. Savukārt, augstā temperatūrā, piemēram, 100 0C – tā aiziet bojā momentāni.
Difteriju izraisa īpašas Corynebacterium diphteriae sugas, kuras izdala īpašas aktīvas vielas – toksīnus. Toksīni bojā savā ceļā sastaptās šūnas, un ir spējīgi uzsūkties asinīs, tādejādi izplatoties pa visu organismu un bojājot daudzas orgānu sistēmas.
Slimības simptomus un komplikācijas galvenokārt izraisa toksīns, ko izdala difterijas nūjiņa. Difterijas eksotoksīnam ir trīs frakcijas – otrās frakcijas dēļ veidojas plēves, trešās – komplikācijas. Difteriju pārnes pilieninfekcijas ceļā slimam cilvēkam vai baktēriju nēsātājam šíaudot, klepojot vai pat smejoties. Aplipt var arī lietojot kopīgus traukus.
Klasiskos gadījumos degunā, rīklē un balsenē veidojas aplikums. Baktērija izdala toksīnu, kas kavē šūnu olbaltuma sintēzi, tāpēc tiek bojātas gļotādas šūnas un veidojas difterijas plēves. Toksīni no difterijas plēvēm uzsūcas asinīs un nonāk audos. Toksīna dēļ arī rodas smagas komplikācijas – sirds, nervu un nieru bojājumi.. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация