Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:657091
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 15.02.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  IEVADS    2
  Dzimstība    2
  Demogrāfiskā situacija    3
  Dzimstību ietekmējošie faktori    3
  Sociālās, ekonomikas, un politiskās reformas    3
  Abortu ietekme uz dzimstību    5
  Iedzīvotāju novecošanas ietekme uz dzimstību    6
  Dzimstība dažādos sieviešu vecumos    7
  Dzimstība laukos un pilsētās    8
  SECINĀJUMI UN PRIEKŠLIKUMI    11
  IZMANTOTA LITERATŪRA    12
  PIELIKUMI    14
Фрагмент работы

Bieži vien, lasot avīzes var sastapt rakstus par tēmām, kuras ir saistītās ar demogrāfisko situaciju Latvijā. Diemžēl tajos rakstīts nav visai optimistisks: “Latvijā pasliktinās demogrāfiskā situacija”, “Valsts bremzē dzimstību”, “Iedzīvotāju skaits turpina samazināties” - tie ir tikai daži no publikāciju virsrakstiem.
Protams, šīe raksti neatspoguļo esošo stāvokli pilnībā, bet tomēr liek aizdomaties un pievērst uzmanību šiem jautājumiem, ka arī dod iemeslu problēmas pētīšanai un analīzei.
Temats “Dzimstību ietekmējošie faktori un tās tendences ”, manuprāt, ir ļoti aktuāls, jo dzimstība ir viens no svarīgakājiem demogrāfijas procesiem kas ietekmē valsts attistības līmeņi. Tai ir arī galvena vieta iedzīvotāju atražošanas problemātikā. Tāpēc šī darba mērķis ir apskatīt dzimstības dinamiku desmit gadu laikā, lai varētu novērtēt tās tendences laika gaitā un gūtu priekštatu par to, kādas demogrāfiskās problēmas un izmaiņas mūs sagaida nākotnē, kā arī pēc iespējas plašāk paskaidrot apskatamā procesa izmaiņas iemeslus.
Darba metodes ir sēkojošas:
1.situacijas apraksts
2.literatūras apstrāde(publikācijas, statistiskas grāmatas, utt.),
3.dzimšanas rādītāju un to ietekmējošo rādītāju analīze
4.secinājumi un priekšlikumi

Dzimstība.
Dzimstība - organisma spēja radīt pēcnācējus; bērna dzimšanas process; bērnu dzimšanas gadījumu biežums.
Dzimstību ietekmē vairāki faktori, kuru ietekme ir gan pozitīva, kad dzimušo skaits palielinās(dzimstības pieaugums), gan negatīva, kad dzimušo skaits samazinās (dzimstības samazinājums). Šos faktorus demogrāfijā ir pieņemts saukt par dzimstības determinantiem.
Demogrāfisko procesu analīzes fonā vienas no svarīgākajām ir dzimstības statistisko pētījumu problēmas. Dzimstības statistiskā analīze ir nozīmīgs tendenču un likumsakarību atklāšanas līdzeklis.
Statistiski dzimstība var būt pētāma dažādos aspektos. Konkrētu dzimstības līmeņa radītāju noteikšanai dinamikas analīze prasa kompleksus statistiskus pētījumus, kuri vienotu dažādas šī procesa puses.
Demogrāfiskās situācijas regulēšanai kārtīgi jāapdomā demogrāfiskā politika, lai ietekmētu demogrāfiskos procesus. Ir jāizmanto:
sociālie
ekonomiskie
ideoloģiskie
juridiskie
uc. līdzekļi
Demogrāfiskās politikas efektivitāti var konstatēt ar ātru vēlamo iedzīvotāju atražošanas skaita sasniegšanu ar sabiedrībai minimāliem izdevumiem pie esošo sociālo normu saglabāšanas.
Modernā demogrāfiskā zinātne iesaka parasto iedzīvotāju atražošanas režīmu, kad katrai sievietei piedzimst ne vairāk par 2.7 bērniem. Taču pie pašreizējām dzīves apstākļiem šīs rādītājs svārstās apno 1.02 līdz 1,04. Galvenais demogrāfiskās problēmas atrisināšanas ceļš ir ekonomisko un sociālo apstākļu izmaiņas. Nākamjā nodaļā tiks apskatīti galvenie faktori, kas ietekmē dzimstību.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация