Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:764086
 
Оценка:
Опубликованно: 24.08.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 7 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Himeras ir dzīvnieki, kas kombinēti no vairākām atšķirīgām sugām. Tagad šādiem veidojumiem ir arī cilvēka orgāni. Nākotnes izredzes ir vienlaikus fantastiskas un biedējošas.
Pēc ārējā izskata šie radījumi atgādina visparastākās aitas un žurkas. Taču tā nav – aitām krūtīs pukst cilvēka sirds, un žurkām, kad tās domā, galvā darbojas cilvēka smadzeņu šūnas.
Džeffrijs Platts, biotransplantācijas pētījumu programmas vadītājs klīnikā Maio (Skotsdels Arizona) veica pētījumus, kuru rezultātā tika parādīts, ka ja noteiktā grūtniecības stadijā cūkas embrijā ievada cilvēka cilmes šūnas, tās imūnsistēma neatgrūž. Pieaugušai cūkai bija atrastas šūnas – himeras, kurās mierīgi pastāvēja cūkas un cilvēka DNS. Agrāk šādus hibrīdus zinātnes pasaulē neviens nav novērojis, un diez vai kāds domājis, ka kaut kas līdzīgs vispār ir iespējams.
Zinātnieki mūsdienās ir guvuši lielus panākumus, medicīnas un pētniecības vajadzībām radot tā dēvētās himeras – dzīvniekus, kuri ir divu vai vairāku sugu kombinācija. Kādas franču zinātnieces laboratorijā jau 1980. gadā no olas izšķīlās putnēns, kura galva un aste bija kā vistas cālim, bet ķermeņa vidusdaļa un spārni – kā paipalai. Četrus gadus vēlāk ar britu zinātnieku gādību aitai piedzima mazulis, kura augumu vietumis klāja aitas biezā vilna, bet citur – kazas cietais apmatojums. Šo jēru nosauca par geep, latviski tas skanētu kaita. Arī iekšējie orgāni bija kombinēti, piemēram, asinis jēra dzīslās sastāvēja no aitas un kazas asinsķermenīšu sajaukuma.
ASV pirmās himeras parādījās vēl 1990 – to gadu sākumā cālēnu veidā, kuriem biologs Evans Balabans pārstādīja cilvēka galvas smadzeņu šūnas. Vistas ar cilvēka smadzenēm attīstījās daudz ātrāk nekā parastās, sarunājās savā starpā ar treļļiem līdzīgām skaņām un demonstrēja īpašu sapratību, tiekot ārā no slēgtiem krātiņiem. Tomēr dzīvnieku aizstāvju spiediena dēļ Balabans pārtrauca savus pētījumus.
Ķīnas zinātnieki no Otrās medicīnas universitātes Šanhajā 2003. gadā saaudzēja cilvēka šūnas ar trušu olšūnām. Šie embriji kļuva par veiksmīgām himerām un dažu nedēļu laikā attīstījās mēģenē, bet pēc tam zinātnieki ieguva no tiem cilmšūnas un iznīcināja embrijus.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация