Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:787432
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 26.10.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  EMS izveide    3
  EMS izveides posmi    3
  Eirosistēma    4
  Eiropas centrālā banka    5
  Izmantotie avoti    7
  Pielikums    8
Фрагмент работы

Pirmo reizi ideja par ekonomisku un monetāru savienību parādījās 1957.gadā Romas līgumā (Eiropas Ekonomikas kopienas (EEK) dibināšanas līgums). Līgums nosaka, ka dalībvalstīm jākoordinē to ekonomiskās politikas un ka politiskā biznesa cikli un valūtas maiņas kursu politikas jāuzskata par kopējo interešu jautājumu. Tomēr līdz pat Māstrihtas līgumam (Līgums par Eiropas Savienību), kas stājās spēkā 1993.gada 1.novembrī, dalībvalstīm neizdevās vienoties par ekonomiskās un monetārās savienības izveidošanu.
1989.gada pavasarī Eiropas Komisijas prezidents Žaks Delors nāca klajā ar priekšlikumu par Ekonomiskās un monetārās savienības izveidi (Delora ziņojums). ES dalībvalstis, ratificējot Māstrihtas līgumu (1993.gads), piekrita pievienoties vienotai valūtas sistēmai, kad tautsaimnieciskā situācija pietiekami daudzās dalībvalstīs atbildīs noteiktajiem makroekonomiskajiem rādītājiem, t.s. konverģences kritērijiem.
Būtisks priekšnoteikums EMS izveidei bija pastāvošās vienotā iekšējā tirgus brīvības: brīva kapitāla kustība, pilnībā integrēti banku un finanšu tirgi un nemainīgi noteikts valūtas maiņas kurss. Nākamais solis ekonomiskajā un monetārajā integrācijā bija vienotas valūtas ieviešana un neatkarīgas institūcijas – Eiropas Centrālās bankas – izveide, kas koordinē un nosaka visus ar kopējo monetāro un valūtas politiku saistītos jautājumus.

EMS izveides posmi

Ekonomiskā un monetārā sistēma tika ieviesta 3 posmos. Pirmajā posmā (no 1990.gada 1.jūlija) galvenie mērķi bija kapitāla kustības liberalizācija, monetārās un ekonomiskās politikas koordinācijas pastiprināšana, lai veicinātu dalībvalstu ekonomisko tuvināšanos jeb konverģenci, visu dalībvalstu pievienošanās Eiropas Monetārajai sistēmai un iekšējā tirgus izveides pabeigšana (kas sāka darboties 1993.gada 1.janvārī). 1992.gadā parakstītā Māstrihtas līguma protokols paredzēja ekonomisko un monetāro apvienošanos un vienotas valūtas eiro ieviešanu īstenot vēlākais līdz 1999.gadam.
Otro posmu ievadīja Eiropas Monetārā institūta (EMI), Eiropas Centrālās bankas (ECB) priekšteča, nodibināšana Frankfurtē 1994.gada 1.janvārī. Tā galvenais mērķis bija, sadarbojoties ar ES dalībvalstu centrālajām bankām, izveidojot Eiropas Centrālo banku sistēmu (ECBS) izstrādāt dalībvalstu monetārās politikas principus, kā arī pārraudzīt EMS darbību un valstu ekonomisko konverģenci, lai gatavotos dalībvalstu valūtas kursu fiksēšanai pret eiro. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация