Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:501322
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 08.04.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 18 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  SAĪSINĀJUMU SARAKSTS    2
  SATURA RĀDĪTĀJS    3
  IEVADS    4
1.  BIBLIOGRĀFISKĀ KONTROLE    6
1.1.  Terminu definīcijas    6
1.2.  Bibliogrāfiskās kontroles elementi    7
1.3.  Elektroniskās publikācijas    9
1.4.  Elektronisko publikāciju bibliogrāfiskās kontroles problēmas    10
2.  ELEKTRONISKO PUBLIKĀCIJU VĒRTĒŠANAS PRINCIPI    14
2.1.  Librarian’s Index to the Internet piedāvātie vērtēšanas principi    14
2.2.  Kornela universitātes bibliotēkas piedāvātie vērtēšanas principi    16
2.3.  Kongresa bibliotēkas izstrādātie vērtēšanas kritēriji    18
2.4.  Interneta dokumentu dalījums bibliogrāfiskajai kontrolei    19
3.  BIBLIOGRĀFISKĀS KONTROLES PIEREDZE DĀNIJĀ UN LIETUVĀ    22
3.1.  Dānijas pieredze    22
3.2.  Lietuvas pieredze    23
  NOBEIGUMS    26
  IZMANTOTO AVOTU SARAKSTS    28
Фрагмент работы

Pētījuma temats ir „Elektronisko publikāciju bibliogrāfiskās kontroles problēmas”. Tiks pētīti elektronisko publikāciju aptvērums un kritēriji, pēc kādiem bibliogrāfi dažādās valstīs izvēlas elektronisko publikāciju veidus, kurus iekļaut nacionālajās bibliogrāfijās.
Šis temats pašlaik ir maz izpētīts, nav izveidoti konkrēti noteikumi vai vispārējas vadlīnijas, pēc kurām vadīties, lai iekļautu elektroniskās publikācijas bibliogrāfiskajās datu bāzēs.
Mūsdienās šī problēma ir aktuāla, jo strauji attīstās un palielinās dažāda veida elektroniskie resursi, kurus vajag iekļaut bibliogrāfiskajās datu bāzēs. Cilvēkiem, kuriem ir pieeja internetam, neatkarīgi no izglītības vai profesionalitātes, ir iespēja ievietot savus dokumentus elektroniskajā vidē, līdz ar to ir grūti izsekot elektroniski pieejamo dokumentu kvalitātei.
Problēmsituācija
Salīdzinot ar iespiesto produkciju, elektroniskā vide ir dinamiska un mainīga, līdz ar to ir liels daudzums dažādu elektronisko publikāciju, galvenokārt tiešsaistes, kas patstāvīgi mainās, pastāv neilgu laiku vai maina atrašanās vietu. Nav skaidrs, kuras no šīm elektroniskajām publikācijām iekļaut bibliogrāfiskajās datu bāzēs, nav izstrādāti pat vispārēji ieteikumi, pēc kuriem vadīties, lai atvieglotu šo procesu. Līdz ar to veidojas situācija, ka ir dokumenta veids, kas būtu jāiekļauj nacionālajās bibliogrāfijās, bet nav izstrādāta sistēma, kas ļauj novērtēt tiešsaistes elektronisko publikāciju atbilstību bibliogrāfisko datu bāžu standartiem.
Koncepcija
Elektronisko publikāciju iekļaušanas principi bibliogrāfiskajās datu bāzēs sagādā problēmas gandrīz visu valstu nacionālajām bibliogrāfijas institūcijām, bet elektroniskie resursi ieņem nozīmīgu lomu mūsdienu sabiedrības informacionālajos procesos, tāpēc ir svarīgi vienoties un konkrēti noteikt kāds būs elektronisko publikāciju aptvērums, ko iekļauj bibliogrāfiskajās datu bāzēs. Svarīgi nepieļaut, lai bibliogrāfs kļūst par cenzoru, kas nosaka, kuri elektroniskie dokumenti tiks vai netiks iekļauti bibliogrāfijas datu bāzēs. Šo problēmu apzināšana un iespējamo risinājumu izveide palīdzētu veidot kvalitatīvāku un pilnīgāku katras valsts nacionālo bibliogrāfiju.
Pētījuma objekts ir nacionālā bibliogrāfija, bet pētījuma priekšmets ir elektronisko publikāciju atlases kritēriji iekļaušanai nacionālajās bibliogrāfijās.

Teorētiskā bāze
Pētījuma teorētiskā bāze ir starptautisko konferenču materiāli, starptautisko bibliotekāro organizāciju pētījumi un vadlīnijas. Piemēram, starptautiskās konferences „Nacionālā bibliogrāfija: no rakstītā līdz digitālajam”, Eiropas Nacionālo bibliotēku direktoru konferences, konferences „Nacionālā bibliogrāfija mainīgā informācijas vidē” un citus materiālus.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация