Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:436914
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 07.09.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 8 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

1. Eiropas transporta politika ir ES dalībvalstu centieni savstarpēji saskaņot to nacionālās transporta politikas un veidot vienu transporta tirgu, kurā ES ceļu, dzelzceļu, ūdens un gaisa transporta uzņēmumi darbojas brīvas konkurences apstākļos un neierobežoti var piedāvāt savus pakalpojumus visā ES teritorijā. ES transporta tirgū ir likvidētas robežas, novērstas ekonomiskās barjeras un tirgus darbojas saskaņā ar vienotiem kvalifikācijas un standartizēšanas noteikumiem. Transporta nozare ir viena no svarīgākajām ES, tajā nodarbināti aptuveni 7% no visu ES strādājošo skaita un tā veido 7% no savienības kopbudžeta.

ES transporta politika visstraujāk attīstījās tikai astoņdesmito gadu beigās un par pagrieziena punktu transporta politikas jomā uzskatāma vienotā tirgus izveide 1993.gadā. Kopš tā laika darbojas kopējais ES transporta tirgus, kurā transporta uzņēmumi var neierobežoti sniegt savus pakalpojumus.
Dalībvalstis savu transporta politiku veidoja saskaņā ar individuālām nacionālām interesēm. Šādas politikas pamatā bija vietējo transporta uzņēmumu aizsardzība pret arvien pieaugošo starptautisko konkurenci. Valstis noteica dažādus ierobežojumus ārvalstu uzņēmumu dalībai vietējā tirgū, darbojās robežkontroles, individuāli noteiktas cenas un pārvadāšanas noteikumi. Tādejādi katra valsts aizsargāja savu vietējo tirgu, bet starptautiskajā satiksmē tika noslēgti liela skaita divpusējie un daudzpusējie sadarbības līgumi.
Šāda situācija nepārprotami sarežģīja un sadārdzināja transporta kustību un kopumā apgrūtināja ES ekonomisko integrāciju. Tādēļ tika uzsākta transporta tirgus liberalizācija, kas izpaudās kā noteikto cenu un pārvadājuma kvotu likvidācija visās transporta nozarēs. Lai nodrošinātu vienlīdzīgus konkurences apstākļu ES transporta tirgū, pakāpeniski tika harmonizēti arī drošības noteikumi, tehniskie standarti, licencēšanas sistēma, darba ņēmēju sociālās aizsardzības principi, transporta tīklu attīstības politika u.c. Tika apzināts, ka transporta sistēmas efektīvai darbībai svarīga ir ne tikai brīva konkurence, bet arī uzņēmumu sadarbība un kopēju transporta tīklu veidošana. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация