Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:671560
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 28.01.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  Ievads    3
2.  Dzīves un daiļrades ceļš    4
2.2.  Bērnība Ungārijā    4
2.3.  Trīs gadi vīnē    4
3.  Parīzes periods    5
3.1.  Mēģinājums iestāties parīzes konservatorijā    5
3.2.  Tikšanās ar Paganīnī    5
3.3.  Sastapšanās ar Berliozu    6
4.  Ceļojums pa Šveici un Itāliju    6
4.1.  Koncertdarbības apogejs    7
5.  Veimāras periods    7
5.1.  Veimāras perioda skaņdarbi    7
5.2.  Atgriešanās veimārā    8
6.  Romas periods    8
7.  Pēdējie skaņdarbi    8
8.  Izmantotā literatūra    9
Фрагмент работы

Šis komponists bija viens no tiem cilvēkiem kuriem bija talants, bet šo talantu nevarēja attīstīt, jo bija audzis nabadzīgā ģimenē. Ferencs Lists auga trūcīgā patriahālā ģimenē lauku vidienē. Lists atrada iespēju kā attīstīt savu talantu, sākdams ar ungāru un čigānu tautasdziesmu klausīšanos, kas deva iespēju attīstīt un veidot savu muzikālo karjeru.
2.1. Bērnība Ungārijā.
Ferencs Lists dzimis 1811. gada 22.oktobrī Ungārijā, Doborjanas miestiņā ( Šopronas komitātā(apgabalā)). Tā bija viena no muižām, kas piederēja pazīstamajiem ungāru magnātiem firstiem Esterhāzi, kura vārds sastopams arī citu mūziķu ( Haidna, Šūberta ) biogrāfijās. Ādams Lists, Ferenca tēvs, līdz dēla piedzimšanai veica saimniecības darbus Esterhāzī muižā Eizenštātē. No 1810. gada viņš bija firsta aitu kūts uzraugs Doborjanā. Lista agrā bērnība aizritēja trūcīgā patriarhālā ģimenē lauku dzīves apstākļos un ciešā saiknē ar dabu. pirmos muzikālos iespaidus viņš guva no ungāru un čigānu tautasdziesmām un dejām, gan trauksmaini kaismīgām, gan sirsnīgi liriskām. Šiem bērnībā gūtajiem muzikālajiem iespaidiem, protams, bija liela nozīme mazā Lista muzikālās ziņas veidošanā, un tie ietekmēja viņa turpmāko daiļradi.
Nākamā komponista izcilās muzikālās dotības izpaudās ļoti agri; zēna tēvs, kas bija apveltīts ar neparastām muzikālām spējām un nedaudz spēlēja klavieres, sāka mācīt viņu spēlēt viņu šo instrumentu. Zēnam bija fenomenāli panākumi, un viņš sāka uzstāties publikas priekšā.

2.2. Trīs gadi Vīnē.
Deviņu gadu vecumā (1820.gadā) Ferencs koncertēja dažādās Ungārijas pilsētās, pēc tam kopīgi ar tēvu devās uz Vīni, mācījās klavierspēli slavenā pedagoga, Bēthovena skolnieka Karla Cerni vadībā. Mūzikas teoriju Ferencs apguva pie toreiz Vīnē dzīvojošā ievērojamā itāliešu komponista Antonio Saljēri.
Šeit, Vīnē, notika ģeniālā zēna sastapšanās ar Bēthovenu. Lista tēvs ilgi tiecās pēc tā, lai iepazīstinātu dižo komponistu ar savu dēlu; tas nebija tik vienkārši, jo Bēthovens, kurls būdams, bija grūti pieejams. Taču izdevās viņu pārliecināt būt klāt Ferenca koncertā. Tas bija 1823. gadā, kad Listam bija nepilni divpadsmit gadi. Bēthovens iedeva Listam tēmu improvizācijai. protams, viņš nedzirdēja mūziku, ko radīja Lista iedvesmas pilnā spēle,taču, redzot zēna seju un pirkstu kustības, Bēthovens novērtēja Lista ģeniālo apdāvinātību, pēc koncerta uznāca uz skatuves un publikas acu priekšā Listu noskūpstīja. Šo skūpstu Lists atcerējās kā vienu no vislaimīgākajiem brīžiem savā mūžā.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация