Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:692080
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 18.05.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: 6 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Arhimēds    3
  Dēmokrits    3
  Aristotelis    4
  Leonardo da Vinči    5
  Alberts Einšteins    7
  Izmantotā literatūra    9
Фрагмент работы

Ja var ticēt leģendai, reiz Sicīlijas pilsētas Sirakūzu valdnieks Hierons licis, lai kāds pilsētas juvelieris izgatavo greznu kroni vienam no svētnīcas dievu tēliem, un šim nolūkam piešķīris vajadzīgo zelta un sudraba daudzumu. Kronis jau bija izgatavots, kad pilsētā paklīda baumas, ka meistars daļu zelta esot aizvietojis ar krietni lētāko sudrabu, bet “ietaupīto” pievācis sev. Valdnieks uzdevis pilsētas slavenākajam zinātniekam Arhimēdam pārbaudīt zelta un sudraba saturu kronī un stingri noteicis, ka kroni izjaukt nedrīkst. Arhimēds pievērsa uzmanību tam, ka zelts un sudrabs ir metāli ar dažādiem blīvumiem. Reiz, mazgājoties vannā un novērojot, kā, iegremdējoties ūdenī, ceļas ūdens līmenis vannā, viņš pēkšņi sapratis, ka ar šādas metodes palīdzību, iegremdējot ķermeni šķidrumā, var noteikt iegremdētā ķermeņa blīvumu. Stāsta, ka Arhimēds sajūsmā izlēcis no vannas un izskrējis uz ielas skaļi saukdams: “Eurika, eurika (Atradu, atradu)!” Rūpīgi pārdomājot atklāto sakarību, Arhimēds to formulēja fizikas likumā, kas vēl šodien tiek saukts viņa vārdā.
Izņemot mācību laiku ievērojamā zinātnes centrā Aleksandrijā, Arhimēds visu savu mūžu pavadīja dzimtajā pilsētā Sirakūzās. Izcili ir viņa zinātniskie darbi matemātikā, piemēram, dažādu figūru tilpuma un virsmas laukuma aprēķināšanas metodes, astronomijā viņš noteica Saules izmērus leņķa grādos. Laikm gan viņš bija pirmais, kas fizikas un matemātikas zināšanas sāka lietot praksē dažādu ierīču un mašīnu konstruēšanai. Viņš atklāja sviras likumu (leģenda viņam piedēvē vārdus: “Dodiet man atbalsta punktu, un es izkustināšu zemeslodi!”), izveidoja sviru, trīšu un skrūvju sistēmas lielu smagumu pacelšanai, ierīci ūdens sūknēšanai (tā saukto “Arhimēda skrūvi”). Pavisam Arhimēds konstruēja apmēram četrdesmit dažādu ierīču un mašīnu.
Kad 214. gadā p. m. ē. Sirakūzu pilsētai vienlaikus no sauszemes un jūras uzbruka romiešu karaspēks, pilsētnieki divus gadus aizstāvējās pret aplencēju karaspēku, izmantojot Arhimēda veidotās kaujas mašīnas. Lieljaudas katapultas apmētāja romiešu kuģus un karavīrus ar smagiem akmens bluķiem un lielām bultām.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −1,48 €
Комплект работ Nr. 1159761
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация