Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:329001
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 25.04.2013.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

4. Valsts loma AES nelaimes gadījumos
4.1. PSRS rīcība Černobiļas katastrofā
Pēc pirmā trauksmes signāla, Maskavā sanāca ārkārtas situācijas sapulce, kurā vienbalsīgi tika nolēmts - Černobiļā nekas nopietns būtībā nevarēja notikt. Plkst. 05:00 no rīta, dežūrējošais operators deva otru signālu, pēc kura tika nosūtīta izmeklēšanas komisija, lai noskaidrotu situāciju. Dežūrējošie inženieri veselu dienu apgalvoja, ka eksplodējusi vien dzesēšanas iekārta. Pēc tam, kad Maskava saņēma patieso informāciju par katastrofu, nekavējoties uz Černobiļas piepilsētu Pripitu tika nosūtīti Padomju karavīri un „brīvprātīgie” avārijas seku likvidēšanai. Glābēji nebija aprīkot ar piemērotu glābšanas ekipējumu, tāpēc daudzi no viņiem mira tajā pašā dienā slimnīcā.
Černobiļā un tuvākajos apgabalos cilvēkiem bija liegts izbraukt, lai informācija neizplatītos tālāk. Vēl vairāk – no Kijevas apgabala partijas komitejas pienāca slepens rīkojums nebrīdināt iedzīvotājus un izlikties, ka nekas nav noticis, tāpēc iedzīvotāji, sevišķi bērni interesēti devās uz staciju, lai apskatītu sprādziena izraisītās sekas, tā rezultātā saņemot milzīgu radiācijas devu.

4.2. Japānas rīcība Fukušimas katastrofā
Tāpat, kā pēc Černobiļas katastrofas, arī Japānas valdība centās slēpt patiesās katastrofas sekas, tomēr atšķirība valdību rīcībā bija. Fukušimas valdība brīdināja vietējos iedzīvotājus, laicīgi tos evakuēja un veica citus drošības pasākumus.
Japānas valdība atzina, ka darbinieki nebija apmācīti rīcībai ārkārtas situācijās un tie nezināja, kā rīkoties, kad cunami postījumu dēļ pārstāja darboties arī rezerves ģeneratori, taču tā atšķirībā no PSRS valdības pieņēma palīdzību no Eiropas valstīm. Katastrofa bija par iemeslu citu atomelektrostaciju projektu pilnveidošanai un pārbaudei.

4.3. Valsts lomas izvērtējums
Valsts loma katastrofu seku likvidēšanā un cilvēku drošības jautājumu risināšanā ir milzīga. Pat katastrofu cēloņi ir savā ziņā saistīti ar valsti – Černobiļā tā būtu nepietiekama drošības noteikumu neievērošana, bet Fukušimas AES – valdības neapdomīgais lēmums stacijas atrašanās vietas izvēle. Seku likvidēšana šāda apmēra katastrofās ir atkarīga tikai un vienīgi no valsts valdības reaģēšanas un pieņemtajiem lēmumiem un par to likvidēšanu – cilvēku saslimšanām, dabas problēmām, cilvēku evakuēšanu – atbildība ir jāuzņemas valdībai, jo AES celšanas atļauja taču tiek saņemta no valdības, tādēļ ar šādiem iznākumiem tai ir jārēķinās.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация