Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:133256
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 12.08.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 2 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  Cilvēka problēma   
2.  Sociālais duālisms   
3.  Valsts un tiesības   
4.  Karš   
5.  Divas morāles   
6.  Izglītība   
7.  Sieviete, ģimene   
8.  Māksla   
Фрагмент работы

F.V.Nīče ieteic izvērst un pilnveidot cilvēka garīgās potences, talantus, neapmierināties ar dzīves dīku omulību, sīkām gudrībiņām sēnaliskām uzmanībām, "lielā vairuma laimi". Vinš aicina uz pilnvērtīgu, garīgi radošu kultūras dzīvi, pacelties pāri balagānam un viduvējībai, paplašināt savu redzesloku, pārvarot lokālismu, provinciālismu un izvirzoties cilvēces problēmu vispārinatā skatījuma līmenī. Katram ir savas dabas dotās spējas jāattīsta, jāizdaiļo, jāapgaro. Pēc viņa uzskatiem, jāveido augstākais cilvēks, pārcilvēks, kura izcelšanās esot zemes prāts, jauns dzīvības tips, jauna eksistences forma.
Visas būtnes attīstības gaitā esot radījušas kaut ko par sevi augstāku, un cilvēks nedrīkst kļūt par šī paisuma bēgumu. Dzīves straumē, dzīvās dabas evolūcijas procesā dzīvības viļņi ir pacēlušies līdz cilvēkam. Pa dzīves kāpnēm, dzīvība nokļuvusi pie aizvien augstākām atvasēm. Šai dzīves straumei vajagot pārvelties pār cilvēku un ritēt tālāk - uz augstākām būtnēm nekā cilvēks.
Nīče uzskatīja, ka pats ir atklājis cilvēces attīstības noslēpumu - tās virzību uz augšu no cilvēka sugas uz pārsugu. Šim esot darāms parcilvēka tipa tapšanai, pārcilvēka, kurš nebūtu tikai rets izņēmuma gadījums, bet konstanta, noturīga parādība. Nupat tik dzemdējot cilvēku nākamības kalns : "Jūsu dzīves mīlestība lai ir mīlestība uz jūsu augstākajām cerībām: un jūsu augstākā cerība lai ir dzīves augstākā doma".
Nīče liek teikt savam varonim Zaratustram: "Bet jūsu augstāko domu jums būs man atļaut jums pavēlēt - un tā skan: cilvēks ir kaut kas, kas jāpārvar".
Pats termins "pārcilvēks" literatūrā ir sastopams jau pirms Nīčes. Piemeram, Johans Volfgangs Gēte darbā "Fausts" liek garam teikt:
"Mani loka tavas dvēseles varenā vaida,
Šeit esmu! - Kas nu tevi drebīgi baida,
Tu - pārcilvēks? Kur dvēsele, kas sauca…
Pārcilvēka tēls poetizētā veidā parādīts Nīčes grāmatā "Tā runāja Zaratustra", kur viņš tam piešķir augstāko varenību un pilnību. Nīčes nākamajos darbos pārcilvēks figurē konkrētākā izskatā, bet arī šeit ir daudz tēlainības, zemtekstu un paradoksu. …

Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −1,48 €
Комплект работ Nr. 1208459
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация