Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:914491
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 14.01.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 7 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

„ Gotikas stils aizsākās Ziemeļfrancijā ap 1130. gadu, un izplatījās pa visu Eiropu, aptuveni līdz 1500. gadam. Visspēcīgāk šis stils izpaudās arhitektūrā un tēlniecībā, kā arī glezniecībā un lietišķi dekoratīvajā tautas mākslā. ”1 Manuprāt,gotikas stils tiešām visspilgtāk izpaužās tieši arhitektūrā – smailes – augsti ažūra torņi,vitrāžas un visbeidzot nepārspējamais „rozes” logs celtnes centrā.Man vienmēr gotiskā stilā celtās celtnes asociējās ar kaut ko mistisku – pie tam katedrālēs ne tikai noturēja dievkalpojumus,bet arī iestudēja mistērijas.
„ Periodam, kad uzplauka gotikas māksla , raksturīgs tas , ka šai feodālisma stadijā lielu nozīmi sāka iegūt pilsētas , un šā perioda mākslā blakus citiem feodalisma elimentiem jau spēcīgas kļuva topošās birģeriskās kultūras iezīmes. Radošā iniciatīva tagad no kloseriem pārgāja laicīgo meistaru rokās , kuri bija apvienojušies viduslaikiem tipiskajās cunfšu organizācijās.Gotikas posms Rietumeiropas mākslā salīdzinājumā ar romānikas posmu ir liels solis uz priekšu un atspoguļo reālistiskāku pasaules uztveri. „2 Gotiskā katedrāle tapa par pilsētas galveno vietu, savā ziņā centru, kur noritēja visa pilsētas dzīve, kā es jau minēju, tur lasīja lekcijas, noturēja dievkalpojumus un iestudēja mistērijas. Katedraļu celtniecībā parasti iesaistījās teju vai visi pilsētu iedzīvotāji, tāpēc ka, jo krāšņāka bija katedrāle, jo vairāk tā simbolizēja pilsētnieku labklājību un vienotību. Pie tam pilsētas bija visa centrs – pat klosterus sāka pārcelt uz pilsētām,pilsētas kļuva par cietokšņiem,kurus bagātību dēļ vajadzēja sargāt un nocietinat.
„ 12.gadsimtā Rietumeiropā pilsētās kļuva aktuāla jauna tipa dievnamu celtniecība, kas būtu piemēroti pilsētas apstākļiem un lieluma, apgaismojuma un apdares ziņā apmierinātu pilsētnieku prasības. Tā vienlaikus ar jauno kultūras plaukumu radās arī jauna arhitektūra, ko vēlāk nosauca par gotiku. 12.gadsimtā Francijā sākās romāņu arhitektūras organiska pāraugšana gotikas arhitektūrā. Tā bija Klinī arhitektu meklējumu līnijas tiešs turpinājums. Pāreja uz gotikas konstrukcijām bija profesionālās meistarības pieauguma rezultāts. Šo pāreju lielā mērā veicināja sociālie apstākļi. Gotikas māksla attīstījās četru gadsimtu laikā.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация