Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:381053
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 22.02.2008.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 10 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  Gruntsūdeņi dabā    3
2.  Kas jāzina par gruntsūdeņiem projektējot pamatni    4
3.  Gruntsūdens līmenis un sasaluma līmenis    5
4.  Grunts kūkumošnās (izcilāšana)    6
5.  Hidrostatiskais spiediens    8
6.  Gruntsūdens agresivitāte    9
7.  Pamatu iebūves dziļums    10
  Pamatu un pagraba aizsardzība pret gruntsūdeņu negatīvo iedarbību    11
Фрагмент работы

Gruntsūdeņi veido pirmo augšējo pazemes ūdeņu horizontu, tie izvietojas virs pirmā ūdens necaurlaidīga slāņa. Gruntsūdeņu līmenis urbumos un akās parasti atbilst šī horizonta līmeņa augstumam.
Tā kā virs gruntsūdeņiem nav māla, smilšmāla vai kāda cita ūdeni necaurlaidīga slāņa , tad šo ūdeņu režīms (līmeņu, krājumu, sastāva un citas izmaiņas) ir atkarīgs galvenokārt no klimatiskajiem apstākļiem. Ūdens pieplūdi nosaka atmosfēras nokrišņu, kā arī virszemes ūdeņu infiltrācija attiecīgo gruntsūdeņu izplatības rajonā. Bez tam daļēji gruntsūdeņu daudzumu papildina ūdens tvaiku kondensāts un citu horizontu ūdeņi, ja apakšējais ūdeni necaurlaidīgais slānis nav gluži viendabīgs, vietām ir plaisains, smilšains utt.
Sakarā ar to, ka atmosfēras nokrišņu infiltrācija atsevišķās sezonās izmainās, arī gruntsūdeņu līmeņa, ūdens daudzuma un ķīmiskā sastāva izmaiņām ir sezonāls raksturs. Gruntsūdeņu līmenis ir atkarīgs arī no reljefa. Parasti līmenis vispārīgos vilcienos atbilst reljefa virsmai, t.i., reljefa paaugstinājumu vietās ir arī paaugstināts (tikai nedaudz mazāk) gruntsūdens līmenis.
Gruntsūdeņu dziļums var būt ļoti dažāds- upju ielejās, gravās, ieplakās tas ir neliels (daži desmiti centimetru) un nereti gruntsūdens izplūst pat Zemes virspusē, turpretī augstienēs un ūdensšķirtņu rajonos gruntsūdens dziļums var sasniegt vairākus desmit metrus.
Latvijā gruntsūdens visdziļāk atrodas pauguru rajonos, kur smilšainie un grantainie nogulumi sasniedz lielu biezumu ( pēc I. Dzilnas datiem, kāpu rajonos gruntsūdens dziļums var pārsniegt 10..15 m). Gruntsūdeņi parasti cieši saistīti ar virsūdeņiem.
Celtniekiem gruntsūdeņi bieži vien sagādā daudz grūtību, jo jānovērš gruntsūdens ieplūde būvbedrēs vai tranšejās, mākslīgi jāpazemina gruntsūdens līmenis un jāveic citi speciāli pasākumi, kas padara objekta celtniecību ievērojami sarežģītāku un dārgāku.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация