Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
6,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:890650
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 19.01.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Hannibals – Kartāgas karavadonis, Hamilkara Barkas dēls (247 vai 246 – 183 p.m.ē.). 221.g.p.m.ē. kļuva par Kartāgas armijas pavēlnieku, 219.g.p.m.ē. aplenca romiešu sabiedroto Saguntas pilsētu Spānijā un izprovocēja 2.pūniešu karu (218 – 201 p.m.ē.). Veica pārgājienu no Pireneju pussalas pāri Alpiem (piedalījās arī 37 kaujas ziloņi) un iebruka Itālijā. Romieši tika sakauti 218 pie Ticinas un Trebijas upēm, 217 pie Trasumena ezera, 216 pie Kannām. 203 Hannibals tika atsaukts uz Kartāgu, lai cīnītos pret romiešu armiju. 202 p.m.ē. romieši sakāva Hannibalu pie Zamas (Z-Āfrikā). Pēc miera noslēgšanas (201) Hannibals centās nostiprināt savu valsti. Romiešu vajāts, Hannibals bēga pie Sīrijas valdnieka Antioha III. Hannibalam neizdevās izveidot koalīciju pret Romu, un viņš noindējās.
Tas ir rakstīts par Hannibalu Latvijas Padomju enciklopēdijā, kā jau parasti tikai diezgan sausi fakti. Te nav rakstīts ne par viņa sakāvēm, ne par viņa uzvedību vai paradumiem, bet tāds jau nav enciklopēdijas mērķis. Tiem, kas vēlas uzzināt ko vairāk, varu ieteikt izlasīt 1973.g. izdevniecībā “Liesma” izdoto izlasi no Tita Līvija Romas vēstures “Hannibals pret Romu”. Līvijs neliekuļo, jo ir par visu pārliecināts. Visā viņa darbā strāvo dzimtenes mīlestība, bet viņš nekad nav apzināti netaisns pret Romas ienaidniekiem. Viņš apbrīno Hannibalu un nenievā kartāgiešus. Labo, krietno, varonīgo viņš saskata un cildina romiešos, bet saskata to arī ienaidniekos, tāpēc viņa vēsturei ir cildens skanējums. Es domāju, ka tai var ticēt, lai gan brīžiem man liekas, ka kartāgiešu zaudējumi ir pārāk lieli salīdzinot ar romiešu kritušo skaitu, ja kauja ir beigusies neizšķirti un, ja ņem vērā, ka abas armijas bija apmēram līdzīgas.
Tagad atskatīsimies uz laiku pirms 2.pūniešu kara, jo būtībā visa Hannibala dzīve pagāja šajā karā, kas bija briesmīgākais no visiem, ko antīkā pasaule bija līdz šim piedzīvojusi.
Roma tajā laikā jau bija pakļāvusi visu Apenīnu pussalu, kā arī par provincēm padarījusi Ziemeļitāliju, Sicīliju un vēl dažas zemes ārpus Itālijas. Itālijā Roma bija Itālijas pilsētu savienības vadītāja. Pilsētām bija atšķirīgas tiesības, bet sava pašvaldība un karaspēks, ko tās nodeva romiešiem.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация