Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:515241
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 05.06.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 11 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    4
1.  Teorētiskā daļa    7
1.1.  Pētījuma objekts komunikācijas zinātnes kontekstā    7
1.2.  Problēmas aktualitāte    7
1.3.  Definīcijas    8
1.4.  Likumdošana slēptās reklāmas jomā    9
1.5.  Literatūras apskats    11
1.5.1.  „Sabiedrības iesaiste 2005.gada pašvaldību vēlēšanu atspoguļojuma uzraudzībā”    12
1.5.2.  „Iespējamo slēptās reklāmas gadījumu analīze medijos pirms 2005.gada pašvaldību vēlēšanām”    12
1.5.3.  Mediju ietekme uz auditoriju pirmsvēlēšanu periodā    13
1.5.4.  Manipulācija ar apziņu (T. Hanova „Etniskās identitātes izmantošana vēlēšanu kampaņas laikā 2000 – 2005.g.”)    15
1.5.5.  Manipulācijas paņēmieni    17
1.5.6 .  Valodas lietojums slēptajā reklāmā (politiskā retorika)    25
2.  Praktiskā daļa    27
2.1.  Metožu apraksts    27
2.2.  Rezultātu analīze    27
2.3.  Secinājumi    33
  Nobeigums    34
  Literatūras saraksts    36
Фрагмент работы

Slēptā reklāma Latvijā jau aptuveni piecus gadus ir aktuāls jautājums, kas kļūst vēl aktuālāks tuvojoties nākamajām Saeimas vēlēšanām.
Autore uzskata, ka slēptās reklāmas gadījumi drukātajā presē ir smags mediju ētikas pārkāpums. Slēptās reklāmas parādīšanās ir nosodāma, jo tā grauj godīgu konkurenci – kā tirgū, tā politikā, tā kropļo informācijas vidi – publicējot slēptu reklāmu, mediji krāpj auditoriju, turklāt tā mazina uzticību masu medijiem, kas mūsdienu sabiedrībā ir svarīgākais informācijas kanāls. Šie ir tikai daži iemesli, kādēļ slēptās reklāmas pat iespējami gadījumi ir atzīstami par kaitīgiem Latvijas preses dienas kārtībā un ka šī tēma ir vairāk kā pētīšanas vērta.
Izskanējuši dažādi viedokļi par to, kā pētīt, identificēt un ierobežot slēptās reklāmas parādīšanos, bet neviens no tiem nav izrādījies pietiekami efektīvs, lai to ieviestu praksē. Turklāt vēl joprojām Latvijā nav skaidri definēts slēptās reklāmas jēdziens. Vienīgais pētniecībā izmantojamais definējums, uz kura savulaik balstījās sabiedriskās politikas centrs „Providus” 2005.gadā veiktais pētījums par iespējamās reklāmas gadījumiem pašvaldību vēlēšanas un balstīsies arī šis darbs, ir Radio un televīzijas likums.
Viennozīmīgs ir fakts, ka politiskajām partijām Latvijā ir nepieciešams tautas atbalsts un to iegūt viņi centīsies dažādos veidos. Arī politiķiem ir zināms, ka mediji ir sabiedriskās domas veidotāji un būtisks uzticības avots. Tieši tādēļ autores interesi piesaistīja veidi, kā politiķi izmanto medijus priekšvēlēšanu posmā.
Rudenī autore veica pētījumu par mediju neatkarību Latvijā. Pārsteigumu izraisīja otra lielākā nacionālā laikraksta galvenā redaktora komentārs, ka „medijiem Latvijā neesot problēmu” un arī tie esot neatkarīgi (?).
Kā neatkarīgus, medijus uztver daļa vēlētāju, uz kuriem medijiem priekšvēlēšanu periodā ir vislielākā ietekme un kuru ietekmējamību izmanto politiskie aktieri. Kā apgalvo projekta „Atklāti par 8. Saeimas priekšvēlēšanu kampaņas finansēm” direktore Lolita Čigāne: „Ja politisko partiju reklāma tiek pasniegta kā avīzes, televīzijas vai radio ikdienas darbs, tās iedarbīgums ir daudz lielāks, jo tā tiek uztverta kā neatkarīgas un uzticamas žurnālistikas galaprodukts”. 1
Arī Latvijā ir sastopams viedoklis, ka medijs vienmēr runā sabiedrības vārdā, aizstāv tās intereses utt., aizmirstot, ka aiz katra medija stāv īpašnieks, interešu grupa jeb politiskais spēks, kuriem ir vajadzīgs politiskās informācijas sniegšanas avots. Informāciju politikā sniedz, lai ietekmētu cilvēku uzvedību, bet vāc, lai noteiktu savējo.2
Mediju uzvedība Latvijā pierādījusi, ka tie nevar būt neatkarīgi – īpaši pirmsvēlēšanu periodā. Tas rada vairākus būtiskus jautājumus, piemēram, vai slēptās reklāmas gadījumus izskaidro žurnālistu neprofesionalitāte vai tas ir izdevīgi medijam, kuram radusies iespēja nopelnīt? …

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −6,48 €
Комплект работ Nr. 1122919
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация