Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:734251
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 26.03.2009.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Intelektuālais īpašums sāk kļūt par vienu no svarīgākajiem tirgus instrumentiem, kas ražotājiem palīdz aizsargāt gan savu produkciju, gan patērētājus pret viltojumiem un maldināšanu. Intelektuālajam īpašumam ir ļoti nozīmīga loma dažādās nozarēs un jomās - sākot no interneta lietošanas, mākslas un literatūras darbu izmantošanas, jauno tehnoloģiju ieviešanas līdz pat komercdarbības veikšanai. Kaut arī izpratne par intelektuālā īpašuma nozīmi šajās nozarēs pieaug, daudzi jautājumi saistībā ar intelektuālo īpašumu vēl joprojām nav pietiekami skaidri un prasa papildu zināšanas.
Attīstoties modernajām tehnoloģijām, zinātniski tehniskajam progresam un globalizācijai, intensīvāk tiek izmantots arī intelektuālais īpašums. Tā formas un izmantošanas veidi kļūst aizvien daudzpusīgāki. Tieši tādēļ ir svarīgi apzināties, kā intelektuālais īpašums ir spējīgs darboties jaunajā tehnoloģiju vidē un kādi aizsardzības aspekti nodrošina, lai šī darbība būtu sekmīga. 1
Intelektuālais īpašums ir īpašuma tiesību paveids, kas regulē tiesības uz bezķermeniskām lietām - garīgas darbības produktiem, piešķirot īpašniekam monopoltiesības uz šiem garīgas darbības produktiem, kā arī kā nosaka šo monopoltiesību robežas. Intelektuālo īpašumu var raksturot arī ka tiesības uz lietām, kuras rodas cilvēka intelektuālās darbības rezultātā, proti: idejas, izgudrojumi, literārie sacerējumi, dizaini utī.' Šādas tiesības izpaužas kā aizliegums izmantot kāda cilvēka intelektuālo īpašumu jebkurai citai personai. Tās ir. piemēram, skaņu ierakstu vai videoierakstu kompānijas tiesības aizkavēt personu izgatavot neatļautu pirātisku kopiju no audioieraksta vai videoieraksta.
Intelektuālo īpašumu saprot arī kā varu, kāda piemīt vienai personai attiecība uz citas personas radītu darbu, piemēram, kā rūpnieka tiesības izmantot kādas personas izgudrojumu gadījumā, kad ir piešķirts patents uz izgudrojumu. Pretstatā zemes īpašniekam, kurš var gūt labumu no sava īpašuma vienkārši tādēļ, ka zeme atrodas viņa īpašumā, piemēram, pastaigājoties pa to un tamlīdzīgi, intelektuālā īpašuma subjekts no šīīpašuma labumu var gul, vienīgi to komerciāli izmantojot vai arī atsavinot citai personai.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация