Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:224634
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 29.12.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 9 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Apkārtējā pasaule var tikt atspoguļota ļoti atšķirīgi, pamatvilcienos izšķirot vispārināto atspoguļojumu, kura rezultātā atspoguļošanas rezultāts būs uzskatāma tēla veidā, un pastarpināto, ko raksturo jēdziens, prāta slēdziens. Psihiskās parādības pieņemts iedalīt izziņā, jūtās un gribā. Izziņas darbībā savukārt izšķir sajūtas, uztveri, atmiņu, domāšanu un iztēli, kas tomēr cilvēka psihē saplūst vienotā veselumā, radot individuāla satura komponentu, kur konkrētā cilvēka psihes īpašības nosaka indivīda personība dažādu faktoru aspektos (mērķi, motīvi u.c.).

IZTĒLE

Bieži vien, meklējot atbilstošāko definīciju iztēles jēdzienam, nākas saskarties arīdzan ar domāšanas jēdziena skaidrojumu, kur, protams, ne nepamatoti, starp abiem tiek vilktas paralēles, norādot uz līdzīgo tajos, pamatojot to ar abu izziņas procesu apzīmēto jēdzienu radošo raksturu – pirmajā brīdī šķietami galveno uzdevumu: pārveidot atmiņas īpašumā iegūto materiālu, kas vedina tās uzskatīt par vienotu garīgo darbību. Vienlaikus tās ir arī atšķirīgas, kā raksta J. Kolominskis grāmatā „Cilvēks: psiholoģija”, proti, „iztēle ir jaunu tēlu veidošana, bet domāšana – process, kurā vispārināti un pastarpināti tiek atspoguļota apkārtējā īstenība”.
Pēteris Birkerts, savukārt, iztēli definē kā vienu no intelekta darbībām, struktūras ziņā to nostādīdams starp atmiņu un domāšanu. Jau noskaidrojām, kas atšķir iztēli no domāšanas (lai gan atšķirības ir visai nosacītas, jo jebkurš, pat visfantastiskākais tēls, kā raksta J. Kolominskis, atspoguļo reālo īstenību, bet domāšanas galaproduktos allaž ir daļiņa fantāzijas, atkāpšanās no redzamās, tiešās īstenības), taču Pēteris Birkerts sniedzis atbildi, kādā ziņā šie divi darbā apskatītie izziņas procesi ir līdzīgi – proti, līdzīgi atmiņai iztēle reproducē pagātnes pieredzējumus, pagātnes noskārtumus un tos kā idejas no jauna nostāda apziņas priekšā. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация