Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:528407
 
Оценка:
Опубликованно: 07.06.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Jānis Poruks dzimis 1871. gada 13. oktobrī Vidzemes pusē, Druvienā. Viņa vecāki ir zemnieki no turīgas un senas zemnieku dzimtas. 1881. gadā Poruks sāk iet Druvienas pagastskolā un 1885. gadā turpināja mācības Liezeres draudzes skolā.
Neatlaidīgi pārvarot materiālās grūtības, Poruks 1888. Gadā iestājās Cēsu pilsētas skolā. Šajā laikā skolās īpaši izpaudās pārkrievošanas gars, kurš tika dažādos veidos iepotēts skolēnu apziņā. Skolēni pulcējās nelegāli lai organizētu literāros vakarus privātā dzīvoklī.
Cēsu skolā sākās viņa pirmie mēģinājumi literatūras jomā. Pirmos viņa darbus (feļetoni, īsie stāsti) publicēja laikraksti “Tēvija” un “Dienas lapa”.
Lai sagatavotos studijām, Poruks 1889. gadā iestājās Rīgas Politehniskā institūta priekšskolā. Mācoties Rīgā viņam parādās interese par mūziku un priekšskolas skolotājs Vestermanis rekomendēja jauneklim nopietni pievērsties mūzikai.
1892. gadā, pēc priekšskolas beigšanas, Poruks devās uz Drēzdenes Saksijas karalisko konservatoriju, lai kļūtu par komponistu. Tomēr viņam pietrūka talanta, lai kļūtu par slavenu komponistu, vai izpildītāju.
1894. gadā Poruks atgriezās Rīgā un sāka pelnīt sev iztiku strādājot dažādus darbus. Vienu brīdi, 1895. gada pavasarī, viņš strādāja par muižkungu Jaunpils draudzē, bet nepietiekamās zināšanas neļāva šo darbu saglabāt.
1897. gadā Poruks iestājās Rīgas politehniskā institūta ķīmijas nodaļā. Lai izdabātu savas līgavas Ernas Pētersones radiem, viņš iestājās tirdzniecības zinātņu nodaļā. šie apstākļi kopā ar īslaicīgu izslēgšanu no institūta studentu nemieru dēļ ietekmēja emocionāli jūtīgā Poruka apziņu un sāka parādīties pirmās psihiskās nelīdzsvarotības iezīmes.
1902. gadā Poruks apprecējās un šajā laikā iznāk vairākas grāmatas. šo labi iesākto darbu pārtrauca 1905. gada revolūcija un tai sekojošas soda ekspedīcijas, kuras nogalināja daudz aktīvu cilvēku un tajā skaitā grāmatu izdevēju Jāni Ozolu, kurš izdeva arī Poruka grāmatas.
No pārdzīvojumiem atkal parādījās psihiskās nelīdzsvarotības simptomi un Poruks bija spiests ārstēties Strenču slimnīcā. Ļoti ciniski skan pagasta valdes atbilde uz lūgumu apmaksāt dzejniekam ārstēšanās izdevumus: “Noraidīt rēķina samaksu Strenču slimnīcā. Pieprasīt, lai Jāni Poruku izsūta uz Druvienu. Nolikt viņu par malkas skaldītāju skolā un pagastmājā, lai tas atpelnītu galvas naudu. Un, ja tad tas nebūtu darba spējīgs, tad to laist no mājas uz māju apkārt par pagasta nabagu, kur saimnieki ierādīs kaktiņu dzīvošanai.”
Poruks ar ubaga tarbu nestaigāja, bet, neskatoties uz ārstēšanos Strenču, Rīgas un Tērbatas slimnīcās, Poruks mirst Tērbatā 1911. gada 25. jūnijā.
Savos filozofiskajos meklējumos Poruks pievērsās jautājumam par cilvēka gara augstāko būtību, jēgu. Viena no gara izpausmēm ir skaidrības, patiesības meklējumi. Darbā “Pērļu zvejnieks” tēvs Ansim saka: “Bet ej savu ceļu, pa kuru tev nolemts staigāt. Tomēr neaizmirsti nekad vienkāršs būt un sevi nekad neviltot. Kad cilvēks paliek dabisks, tad viņš arvien kaut kam vēl der, ja arī viņa spēki citādi vāji” (67. Lpp.).
Interesanta ir Poruka ideja par mūžīgo ideju. Šī tiek aplūkota darbā “Perpetum mobile”. Tajā izteikta doma, ka cilvēks var radīt mašīnu, kas pazudinās viņu pašu. Nerimstošā dzinējspēka avots ir pašā cilvēkā un tā ir neapslāpējamas jūtas: “šis perpetum mobile ir un strādā – mūžīgi dvēselē, šai neizsmeļamā avotā. Dvēsele ir viss, viss, meklē un tu atradīsi pat to, kas tev liekas neiespējams”.
Poruka filozofijā tiek izvirzīts jautājums, kas ir svarīgāks – garīgās vai materiālās lietas. Šo problēmu autors aplūko romānā “Hernhūtieši”. Starp galvenajiem varoņiem risinās sekojošs dialogs, Jozefs “Mīlestība ir debesis zemes virsū! Mīlestība ir mana skola, es gribu no viņas visu, visu mācīties.” Aleksandra: Mīlestība nav dzīves mērķis, viņa ir tikai līdzeklis, lai uzturētu dzīvību. Ja mēs strādāsim priekš dzīvības, tad arī mīlēsim”.
Cilvēks, pēc Poruka domām, dzīvo saskaņā ar dabu un pakļaujas savām vēlmēm, sirdsbalsij: “Visur, kur daba, tur ir saskaņa – harmonija! Kur šīs saskaņa trūkst, tur ir viltība un ārprātība. Daba, saskaņa, mīlestība. Daba, saskaņa, mīlestība! Visi trīs ir viens un tas pats”.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация