Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:550221
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 15.04.2010.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 9 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Pirmsromantisms nav iedomājams bez sentimentālisma – tās ir viena laikmeta dažādas, bet ne opozicionālas parādības. Pirmsromantismā dominē dabas kulti. Rodas jauna dabas izpratne. Tā tiek uztverta kā noslēpumaina dievība: „Vēroju pavisam tuvu sīkās radības ņudzoņu starp stiebriem, milzum daudzos tārpiņus, odiņus, kukainīšus un jūtu tepat blakus viņu, pašu visaugstāko, kurš radījis mūs pēc savas līdzības, jaušu viņa elpu, viņa – visumīlošā elpu, kurš mūs liegi aiznes un paglābj mūžīgā svētlaimē.”
Tāpat pirmsromantismam līdzīgi kā sentimentālismam raksturīgs vientuļnieka un vientulības daudzveidīgs izklāts: „Starp citu, es te jūtos pavisam labi. Vientulība šai debešķīgajā apkārtnē ir brīnišķīgs balzams manai dvēselei.” Pirmsromantisms sāka uzsvērt, ka personai ir plaša emociju, pārdzīvojumu amplitūda. Cilvēks ir plašs, daudzveidīgs un noslēpumains. Interesants šķiet fakts, ka Vertera vēstulēs atklājas liela mīlestība pret bērniem.
Johana Volfganga Gētes romāns „Jaunā Vertera ciešanas” ir spilgts sentimentālās literatūras paraugs. Romānā visi notikumi ir balstīti uz jūtām, uz cilvēka iekšējo pasauli. Var pat teikt, ka autors ir gribējis iežēlināt lasītāju, likt just līdzi nelaimīgi mīlošajam Verteram. Pēc šī romāna izdošanas Eiropu pāršalca jauniešu pašnāvību vilnis, pēc tā var spriest, kādu dziļu iespaidu uz lasītājiem atstāja šis Gētes darbs. Autors tik dabiski ir spējis atklāt visas centrālā varoņa jūtas un ciešanās, ka lasītāji, paši to nemanot, var tikt dziļi ierauti līdzi Vertera jūtu pasaulē.
Visus trīs darbus vieno galvenais intereses objekts – cilvēks. Katrā no tiem dažādos veidos un situācijās spilgti atveidoti notikumi, cilvēki, telpas, vietas, emocionālās pasaules pārdzīvojumi u.c. Atliek vien secināt, ka katra autora daiļradi ir grūti iekļaut viena, noteikta literāra virziena rāmjos.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −5,98 €
Комплект работ Nr. 1112598
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация