Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
0,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:243522
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 15.02.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Tas nenotika vienā naktī. Nevar strikti nodalīt dienu, kad no garīgajiem rakstiem pievērsās laicīgajiem. Pat zinātniskie raksti par latviešiem un latviešu valodu laicīgo rakstu sākumposmā tika sastādīti garīgo rakstu ietekmē, no garīdzniecības viedokļa. Tie bija sarakstīti vācu vai latīņu valodā.
Izglītotie vācu garīdznieki arī uzskatāmi par laicīgo rakstu sekmētājiem līdz pat 19. gs. vidum. Laicīgie raksti Latvijā parādījās gandrīz vienlaicīgi ar laicīgajiem rakstiem Rietumeiropā. Diemžēl latviešiem bijusi nabadzīgāka iztēle, tādēļ sākumā bijuši tikai tādi raksti, kā, piemēram, par tautas ētisko audzināšanu un sociālā stāvokļa uzlabošanu. Latviešus skubināja skoloties.

Vecais Stenders (Gothards Frīdrihs Stenders, 1714. – 1796.) bija tas censonis, kurš tā īsti lika pamatu latviešu laicīgajai rakstniecībai.
Ārzemēs Stenders vāciski sarakstījis plašu latviešu valodas gramatiku (1761.), paraugam pierakstīdams arī dažas latviešu tautasdziesmas. Populārzinātnisko rakstu krājumā „Augstas gudrības grāmata” (1774.) Stenders pirmais centās maz izglītotajam latviešu zemniekam izklāstīt augstās gudrības – teorētiski izkskaidrot dažādas dabas parādības un to cēloņus.
Ar to vien bija par maz, Stenders „iemēģināja roku” arī kā dzejnieks. Pie viņa dzejiskajiem rakstiem pieder „Jaukas pasakas in stāsti” (1766.), „Jaunas ziņģes” (1774.) un „Ziņģu lustes” (1789.).…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация