Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:800744
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 09.02.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Основная школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Lēcas ir caurspīdīga materiāla gabali ar liektām virsmām. Tāpat kā liektie spoguļi, arī tās veido attēlus, kas ir lielāki vai mazāki par priekšmetiem, kuri atrodas to priekšā.

Lēcas un liektie spoguļi veido attēlus, kas ir vai nu lielāki, vai mazāki par īstajiem objektiem. To, kā veidojas šie attēli, ir iespējams paradīt ar dažu staru gaitu, īpaši to staru, kas krīt uz lēcu vai spoguli paralēli tā galvenajai optiskajai asij vai centra līnijai.

IELIEKTIE SPOGUĻI
Ieliektie spoguļa atstarojošā virsma ir ieliekta, un tas atstaro gaismu uz liekuma iekšpusi. Stari, kas krīt uz spoguli paralēli tā galvenajai optiskajai asij, pēc lūšanas krustojas vienā punktā, ko sauc par fokusu. Attālumu no fokusa līdz spoguļa virsmai sauc fokusa attālumu. Jo mazāks fokusa attālums, jo lielāks ir palielinājums. Fokusa attālums ir atkarīgs no spoguļa liekuma. Stipri liektam spogulim ir īss fokusa attālums un liels palielinājums.
Lēcas vai spoguļa viduslīniju sauc par galveno optisko asi. Ikviens stars, kas krīt uz spoguli paralēli galvenajai optiskajai asij, atstarojoties iet caur punktu, ko sauc par spoguļa galveno fokusu.
Ieliekts spogulis veido tā priekša novietotā priekšmetu attēlu. Aplūkojamais laukums ir mazāks, nekā tas būtu redzams plakanā spogulī.

PALIELINĀJUMS UN REDZES LEŅĶIS
Plakanie spoguļi veido nedeformētu, Nepalielinātu attēlu. Ar tāda paša lieluma ieliektu spoguli iegūst mazāka laukuma palielinātu attēlu – saka, ka tam ir mazāks redzes leņķis. Ieliekta spoguļa palielinājums ir skaitlis, kas rāda, cik reižu attēls ir lielāks par aplūkojamo priekšmetu. Ieliektie spoguļi ir noderīgi, kad ir vajadzīgs neliela laukuma detalizēts skats. Tādēļ ieliektie vannasistabas spoguļi ir tik ērti skujoties vai veicot kosmētiskās procedūras.
Izliektajiem spoguļiem ir plašāks redzes leņķis nekā plakanajiem spoguļiem, bet tie veido samazinātus attēlus. Izliekts spogulis priekšā atstaro plašāku laukumu, bet ne tik detalizēti. Daudzos veikalos ir uzstādīti lieli izliekti drošības spoguļi pie sienām augstu virs pircēju galvām. Ar tiem iegūst platleņķa skatu uz leju, kas ietver telpas daļas, kuras parasti ir aizsegtas skatienam. Tos izmanto kopā ar videokamerām, tā gūstot iespēju ietvert kadrā plašāku redzesloku. Automobiļu atpakaļskata spoguļi ir nedaudz izliekti, lai vadītājs varētu redzēt plašāku aizmugures ainu.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация