Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:229226
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 09.02.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 4 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
1.  Ievads    3
2.  Revolūcijas priekšvakars    4
3.  Monarhijas gāšana    8
4.  Jauna fāze: Radikālā revolūcija    11
5.  Napoleons un Eiropa    14
6.  Secinājumi    18
Фрагмент работы

1. REVOLŪCIJAS PRIEKŠVAKARS

Vēsturnieki joprojām nav atraduši neapstrīdamu atbildi uz to jautājumu, kāpēc 1789. gadā Francijā uzliesmoja revolūcija. Jādomā, ka striktas teorijas šajā ziņā nekad arī nebūs, tomēr vairākas versijas pelna zināmu ievērību. Revolucionāri nešaubīgi ticēja, ka dodas cīņā pret tirāniju. Par revolūcijas iemeslu kalpoja vairāku nozīmīgu faktoru kopums:
1) Pirmkārt, spēkā pieņēmās cīņa par privilēģijām, kas galvassāpes bija sagādājusi visiem XVIII gs. absolūtajiem monarhiem. Gan apgabali, gan dažādi sabiedrības grupējumi joprojām neparko negribēja atsacīties no tā devētajām brīvībām, t.i., no tiesībām risināt savas iekšējās lietas bez iejaukšanās no valsts puses. XVIII gs. gaitā karaļiem aizvien grūtāk bija noturēt aristokrātiju izolācijā un stingrā pakļautībā, vienlaikus kritās arī intendantūras efektivitāte. Astoņdesmitajos gados intendanti jau paši nereti piederēja pie augstmaņu kārtas un valsts intereses bija gatavi upurēt par labu tam, lai saglabātu savu privileģēto stāvokli. Luija XV valdīšanas laika sākumposmā kā privileģēti un neatkarīgi varas orgāni no jauna sevi pieteica parlamenti – likumdošanas reģistru tiesas. Gadsimtam ritot, parlamenti aizvien nepiekāpīgāk aizstāvēja savas ”konstitucionālās” tiesības. Kad pēc milzīgajiem Septiņgadu kara izdevumiem Luijs XVI gan aristokrātus, gan visus pārējos pavalstniekus lūkoja aplikt ar jauniem nodokļiem, parlamenti viņa projektu sekmīgi bloķēja, atsaukdamies uz aristokrātu tiesībām lielos valsts nodokļus nemaksāt. Luija XVI galvenais finansu ministrs Ans Robērs Žaks Tigro (1727-1781) mēģināja palielināt valdības maksātspēju, piedāvājot virkni reformu, tostarp samazināt izdevumus galma vajadzībām, atcelt zemnieku ” ceļu klaušas”, tā vietā iekasējot nelielu nodokli no zemes īpašniekiem. Sīvā cīņā par privilēģijām nepārprotami norādīja uz otru svarīgu revolūcijas cēloni – uz augošajām domstārpībām starp Francijas sabiedrības daudzajiem grupējumiem un slāņiem. Saspringta situācija valdīja arī pašā Romas katoļu baznīcā, tā dēvētajā karalistes pirmajā kārtā.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,48 €
Комплект работ Nr. 1223455
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация