Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:266809
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 01.11.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Daudzi vēsturnieki ir uzsvēruši, ka Lielā franču revolūcija ir jāsaprot kā kārtu konflikts. Iegūstot bagātību, „augošā” buržuāzija sāka apzināties, ka, neskatoties uz viņu ekonomisko varu, viņi neiegūs sociālo un politisko pārsvaru. Tomēr neskatoties uz to sociālās robežas starp dižciltīgu un ne-dižciltīgu netika definētas. Dižciltīgs bija tas, kurš spēja samaksāt noteiktu summu īpašiem ofisiem par „cildenuma piešķiršanu”. Īpaši strauji jaunais buržuāzijas slānis veidojās laika posmā no 1700. – 1789.gadam. Un tieši šis fakts radīja saspīlētu situāciju Francijā. Absolūtā vara nevēlējās veikt atbilstošas reformas. Kārtu sistēma, kas bija saglabājusies no viduslaikiem, ierobežoja jau iepriekš minētās buržuāzijas un citu III kārtas (franču sabiedrība bija „iedalījusi pati sevi” kārtās – I kārta –garīdzniecība; II – muižniecība; III – buržuāzija, zemnieki, strādnieki) pārstāvju tiesības, iespējas utt. Tātad var teikt, ka buržuāziskās revolūcijas cēlonis ir pretrunu saasināšanās starp sabiedrības ražotājspēku attīstību un feodālajām ražošanas attiecībām. Turklāt Francijas finansiālās grūtības padziļināja kārtu „atsvešināšanos”. Karaļa galma izšķērdīgā dzīve, kas „iztukšoja” valsts kasi, un tāpēc visu laiku tika paaugstināti nodokļi (lai varētu atkal tērēt), kurus, protams, maksāja III kārtas pārstāvji. Valstī vairāki ministri centās mazināt radušos sociālo spriedzi, tomēr viņu piesardzība galmam nepatika (jo nebija izdevīga), tāpēc arī netika pieņemta.
Piemēram, Luija XVI finanšu ministrs Tirgo piedāvāja atcelt dzimtbūšanu, nostiprināt ticības brīvību, atcelt kārtu privilēģiju, tomēr viņa piedāvājumi neguva atbalstu no I un II kārtas pārstāvjiem. Arī nākamais ministrs Nekērs centās nostiprināt valsts finansiālo stāvokli, ieviešot taupības režīmu, kas beidzās tik pat neveiksmīgi, kā viņa kolēģa darītais.
Karalis bija noraidošs ne tikai pret finanšu samazināšanu, bet arī pret apgaismības idejām, kas sekmēja radikālu politisko ideju rašanos, kuras bija vērstas uz absolūtās varas ierobežošanu (Monteskjē) vai pilnīgu likvidēšanu (Ž.Ž.Ruso).…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −4,48 €
Комплект работ Nr. 1217138
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация