Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:172875
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 05.07.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 8 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
  Vieta sistemātikā    4
  Liliju dzimta (Liliaceae)    5
  Dzimtas raksturojums    5
  Šīs dzimtas sugas    5
  Liliju audzēšana no sēklām    18
  Virszemes dīgšanas tipa liliju sēklu audzēšana    19
  Apakšzemes dīgšanas tipa liliju sēklu audzēšana    20
  Atsevišķi par lilijām    20
  Āzijas lilijas    20
  Martagonlilijas    22
  Trompetlilijas    23
  Amerikas lilijas    24
  Liliju sugas    24
  Izmantotā literatūra    25
Фрагмент работы

Ievads
Savā darbā apskatīšu liliju dzimtu, kurā ietilpst apmēram 2800 sugas. Tā ir izplatīta pa visu zemeslodi, no tundras līdz tropu joslai. Dzimtai ir liela saimnieciska nozīme.
Lilijas tiek kultivētas jau kopš Ēģiptes faraonu laikiem. Pasaulē ir vairāk nekā 100 savvaļas liliju sugu, daudzi tūkstoši hibrīdu un šķirņu. Par šķirni sauc hibrīdu, kuram piešķirts savs vārds.
Liliju dzimtas augi - tie ir ziedi un augi, kurus audzējam ne tikai dārzam, bet arī izmantojam kā grieztos ziedus vāzēm, buķetēm un kompozīcijām, arī audzēšanai podos. Vai mēs pazīstam daudz augu, kas ir pielietojami visos augstāk minētajos veidos, turklāt ir aromātiski un daži izmantojami pat uzturā? Piemēram, minami sīpoli, ķiploki, sparģeļi. No citu lapām iegūst šķiedru (Jaunzēlandes lini, sansevjēras), dažus lieto ārstniecībā (alojes, urgīnejas). Ļoti daudzi liliju dzimtas augi ir sen pazīstami un iecienīti krāšņumaugi gan dārzos, gan telpās (tulpes, lilijas, hiacintes, agapanti, asparāgi, kordilīnes).Vairākās ģintīs ir lapu sukulenti (gastērijas, havortijas, alojes), kuri aug savvaļā tikai Āfrikā.
Ne jau velti liliju popularitāte Latvijā un visā pasaulē arvien pieaug, jo moderno liliju hibrīdu pulkā atrodam gan divmetrīgus dārza milžus, gan 40-centimetrīgas podiem piemērotas skaistules.
Lilijas ieņem goda vietu dekoratīvo augu vidū. Tās ir viegli audzējamas un ar savu neparasto šarmu un valdzinājumu ir atradušas ceļu uz daudzu puķkopju sirdīm un tagad grezno viņu dārzus.

Vieta sistemātikā

Uz zemeslodes sastopami simtiem tūkstošu augu sugu. Lai tās kļūtu pārskatāmas un salīdzināmas, tām jābūt sistematizētām, klasificētām. Augu valsts lielākā sistemātiskā daļa sastāv no mazākām sistemātiskām vienībām – klasēm. Tā, piemēram, segsēkļu tips dalās divās klasēs – viendīgļlapjos un divdīgļlapjos Atsevišķās klasēs radniecīgās augu grupas iedalītas rindās, kas tālāk sadalās dzimtās. Dzimtas savukārt dalās ģintīs, bet ģintis sastāv no atsevišķām sugām.

Suga ir paaudžu apvienojums, kas cēlies no kopīgiem senčiem.
Radniecīgas sugas apvieno ģintī. Ģints nosaukums vienmēr ietilpst arī sugas nosaukumā.
Radniecīgās ģintis apvieno dzimtās.Dzimta ir plaša radniecīgu augu kopa, kur visām sugām ir līdzīgazieda vai ziedkopas uzbūve, līdzīgi veģetatīvie un ģeneratīvie orgāni, līdzīgi augļi utt.

Par vienu no labākajām dabiskajām augu sistēmām, kur ieverota arī sugu filoģenētiskā sakarība (sugu dabisko grupu attīstības vēsture un izcelšanās secība), jāuzskata ievērojamā vācu botāniķa A. Engera (1844-1930) augu klasifikācija.

Norādot konkrētāk, varu teikt, ka liliju dzimtas vieta sistemātikā ir šāda: Sēklaugu nodalījums > Segsēkļu (magnolijaugu) apakšnodalījums > Viendīgļlapju klase > Liliju dzimta.

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −5,48 €
Комплект работ Nr. 1136349
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация