Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
4,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:737209
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 29.03.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Krusta karu laikā, kad sāka noskaidroties visas Eiropas politiskais un reliģiskais iedalījums, Baltijas telpa savas ģeogrāfiskās situācijas dēļ bija kļuvusi par īpaši nozīmīgu objektu starptautisko ietekmju sfēru sadalē. Interesi par reģionu izrādīja gan Romas katoļu, gan Bizantijas pareizticīgo baznīca. Šīs abas 11.gs. sašķēlušās kristīgās reliģijas sev pakļāva jaunas teritorijas un sadalīja Eiropu pareizticīgajā Austrumeiropā ar oficiāli atzīto grieķu alfabētu un tolaik katoliskajā Rietumeiropā ar latīņu rakstību un savu kultūras attīstības ceļu.
Seno latgaļu zemes Baltijas reģionā kļuva par konkurences robežu. Katoļu misiju no rietumiem kuršu zemēs īstenot aizsāka dāņi, kuriem šeit no Romas pāvesta (Pashala III) 1164. gadā bija dota pilnvara izplatīt kristiānismu. Dāņi jau bija dibinājuši Piltenes bīskapiju, tomēr viņu intereses tika novirzītas uz teritorijām tagadējās Latvijas zemēs.
Reliģijas ietekmes veicināšanas un kristiānisma sludināšanas galvenais spēks bija mūku ordeņi, klosteri un baznīcas. Galvenokārt tur radās un uzkrājās pirmā literatūra un sakrālā māksla, no šejienes misionāri veica tautas pastorizācijas darbu (garīgās aprūpes) darbu.
Jau kopā ar pareizticīgo misijām Baltijas reģionā ieplūda pirmās ar roku rakstītās reliģiskās grāmatas senslāvu rakstā. Krievzemes klosteros bija attīstījusies samērā plaša rokraksta grāmatniecība. Pareizticīgo kulta neatņemama sastāvdaļa bija rituālu lasīšana no grāmatām baznīcslāvu valodā. Tomēr reāli šīs dārgās grāmatas pareizticīgā tauta nelietoja. “Bez šaubām, pareizticības sekmes starp latviešiem bremzēja tas, ka starp krieviem nebija latviešu valodas pratēju un starp toreizējiem latviešiem krievu valodas pratēju bija maz, ka latviešu valodā nebija pārtulkoti Svētie Raksti un dievkalpojuma noturēšanai vajadzīgās grāmatas.”

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация