Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:350863
 
Оценка:
Опубликованно: 12.10.2004.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 9 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Līzinga būtība    4
2.  Līzinga operāciju veidi    8
2.1.  Finansiālais līzings    14
2.2.  Operatīvais līzings    16
2.3.  Atdodamais līzings    18
3.  Līzinga operāciju dalībnieki    20
4.  Līzinga priekšrocības    22
5.  Līzinga līgumi    24
5.1.  Lizinga līguma tiesiskie aspekti    25
5.2.  Līzinga aprēķināšana budžetā    29
5.3.  Līzinga līgumu komunāltiesiskais apskats    30
  Slēdziens    31
  Līgums    34
  Izmantotās literatūras saraksts    34
Фрагмент работы

Kas ir līzings? Līzings ir pirkums, kuru pircējs saņem uzreiz, bet pirkuma maksu maksā pa daļām ilgākā laika periodā. Bet pārdevējs(līzinga kompānija) par to iekasē procentu maksu. Jo lielāka pirkuma summas daļa ir nomaksāta, jo mazāka ir procentu maksa.
Aizvien vairāk Latvijas bankas sāk izmantot lizingu kā vienu no savas darbības veidiem. Starptautiskajā praksē tā ir pierasta procedūra, jo dod iespēju racionāli izmantot savus līdzekļus lizinga ņēmējam un vairākkārtīgi atgūt iegulditos lidzekļus līzinga devējam.
Latvijā lizinga operācijas veic Parekss Banka, Baltijas Tranzitu banka un Mentabank Rigas filiāle. Savukārt citas bankas, piemēram, Unibanka, Hansabanka šim nolūkam ir nodibinājušas banku meitas uzņēmumus.
Līzings ir vienošanās, kas panākta starp iznomātāju (ipašuma ipašnieku) un nomnieku (īpašuma nomātāju), kas dod tiesibas izmantot konkrētu ipašumu noteiktā laika periodā kā atlīdzību par iemaksātajām naudas sum-mām.
Citiem vārdiem sakot, lizinga devējs nopērk attiecigo lizinga darijuma objektu savā ipašumā un atdod to lietošanā lizinga ņēmējam. Līzinga ņēmējs veic pakāpeniskus maksājumus, norēķinoties par iespēju lietot sev nepiederošu preci.
Jāatzimē, ka lizings nebūt nav noma ar izpirkšanas tiesibām.
Kad uzņēmums nomāt kādu ražošanas līdzekli ar izpirkšanas tiesībām, uzņēmums kjūst par tā ipašnieku uzreiz, kad izdara pirmo iemaksu.
Savukārt lizinga darijuma uzņemums kļust par ipašnieku tikai tad, kad ražošanas lidzekļu vērtlba ir pilnīgi samaksāta.
Viens no lizinga popularitātes pieaugšanas iemesliem ir fakts, ka to var izmantot kā finansējuma avotu. Turklāt, izmantojot lizingu, uzņēmums var nodrošināties pret straujām izmaiņām tehnoloģiju jomā, lidz ar to tiek samazinātas izmaksas, kas saistitas ar iekārtu novecošanos. Piemēram, patlaban notiek strauja datortegnoloģijas attistiba un reizēm ir lietderigāk iegādātiesjaunu datoru, nevis ieguldit papildus lidzekļus vecā datora moder-nizēšanā.
Musu valsti sakara ar tirgus attistibas veidošanos lizings ir kļuvis par loti populāru preču apmaksas veidu. Tas ir saistīts gan ar zināmiem pircēju ricības psiholoģiskiem faktoriem, gan ari ar iedzīvotāju ienākumu līmeni. Nemot dažādus objektus uz līzinga līguma pamata, cilvēki cenšas savu, ja tā var teikt, līzinga preci apdrošināt pret dažādiem nelaimes gadījumiem. Tas ir saistīts gan ar objekta drošību, gan arī ar daudzu un dažādo apdrošināšanas firmu popularitāti.
Pirms sākt runāt par līzinga objektu apdrošināšanu, gribētos veikt nelielu ieskatu tajā, kas tad pamatā ir līzings un kāda ir tā darbības būtība.
Ja uzņēmuma ienākumi ir stabili, droši var iegādāties īpašums, izmantojot līzingu. Protams, ir jāatrod saprātīgs kompromiss starp ienākumiem un ikmēneša līzinga maksājumiem. Jo lielāki ir ienākumi, jo lielāku pirkuma summu var apmaksāt līzingā.
Bieži vien, pērkot īpašums, lielāko vērību pievēršat tā cenai un nevis papildus aprīkojumam vai komfortam. Līzings lauj izvēlēties jaunāku modeli vai papildus aprīkojumu un uzreiz iesēsties daudz ērtākā un prestižākā īpašumā.


1. Līzinga būtība.

Līzings kā finansu instruments un uzņēmējdarbības veids ir relatīvi jauns. Tas izvejdojis 1952.gadā Amerikas Savienotajās valstīs, kaut gan līzingam līdzīgas operācijas ir zināmas no seniem laikiem. Principu, uz kura pamatojas līzings, ir formulējis vēl Aristotelis: “Bagātība ir tiesības lietot īpašumu, nevis piederības tiesības.”
45 gadu laikā līzings kā ekonomiskais fenomens kļuva ļoti izplatīts. Jau 50.gadu beigās amerikāņu līzinga kompānijas ienāca uz starptautisku tirgu. 1960.gadā tika izveidota tirdzniecības līzinga kompānija Mercantile Leasing Company . 80 % tās akciju piederēja angļu tirdzniecības kredīta kompānijai Mercantile Credit Company un 20% akciju – amerikāņu kompānijai U.S.Leasing Corporation. Tādā veidā līzings atnācis uz Eiropu.
Un 60.gadu vidū lielāka daļa angļu finansu kompāniju sāka piedalīties līzinga operācijās. Pakapēniski viņām pievienojās arī bankas. Līzings izplatījās arī citās Eiropas valstīs. 1965.gadā Francijā darbojās jau 28 līzinga kompānijas, kuras noslēdza līgumus uz kopēju summu 60 milj. ASV dolāru. Vācijā 1968.gadā līzinga darījumu apjoms bija 125 milj. ASV dolāru.
Pirmā japāņu līzinga kompānija tika izveidota 1963.gadā, un pēc četriem gadiem tās darījumu apjoms bija 42 milj. ASV dolāru. Līzings aptvēra visu pasauli un kļuva par vienu no svarīgākajām finansēšanas metodēm.
Šodien pasaulē eksistē vairāk nekā 3000 līzinga kompāniju ar kopēju operāciju apjomu vairs nekā 300 miljd. ASV dolāru. Eiropā no 1985.gada līdz 1995.gadam līzinga darījumu apjoms pieauga piecās reizēs Amerikas Savienotajās valstīs 80% firmu regulāri iegādājas mašīnas un iekārtas ar līzinga palīdzību, un 1988.gadā līzinga līgumu summa sastādīja 118 miljd. ASV dolāru. Jaunzēlandē 1987.gadā pa līzinga kanāliem uz nacionālu ekonomiku ienāca 48% kapitālieguldījumu, Austrālijā – 35% kapitālieguldījumu. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация