Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
2,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:524875
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 24.10.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Definēšanas būtība    4
1.1.  Klasiskās definīcijas    5
1.2.  Ģenētiskās definīcijas    7
1.3.  Nestandarta situācijas    8
2.  Definēšanas kārtulas    9
3.  Definēšanai līdzīgi paņēmieni    12
  Secinājumi    14
  Izmantotā literatūra    15
Фрагмент работы

Šī darba mērķis ir izprast jēdziena definēšanas vajadzību. Saprast, kā pareizi izveidot definīcijas pielietojot dažādas definēšanas formulas.
Metodes šī uzdevuma izpildīšanai ir I.Vedina”Lopģika”, J.Vedina “Formālā loģika” un “Loģika V.Kiripova redakcijā” grāmatu izpēte.
Zinātniskajā un praktiskajā darbībā bieži rodas nepieciešamība atklāt to jēdzienu saturu, ar kuriem jāoperē. Jēdzienu saturs ir priekšmeta būtisko pazīmju kopums, tāpēc atklāt kāda jēdziena saturu nozīmē norādīt visas tā būtiskās pazīmes. Bet, tā kā nosaukt visas būtiskās pazīmes ir samērā grūti, loģikā apskata operāciju, kas vienkāršo šo uzdevumu. Loģisko operāciju, kas atklāj jēdziena saturu, sauc par definēšanu.1 Definēšana ir loģiskā darbība, kas atklāj jēdziena galveno saturu. Definēšanas rezultāts ir definīcija.2 Piemēram, jēdziena “zādzība” rezultāts ir šāda definīcija “Zādzība ir valsts vai personiskā īpašuma nolaupīšana”.
No latīņu valodas tulkojot “definito” burtiskā tulkojumā nozīmē “gals”, “robeža”. Tātad definīcija ir jēdziena precīzas robežas noteikšana, kas atdala kādu priekšmetu vai parādību no citiem līdzīgiem priekšmetiem vai parādībām.
Jebkurā definīcijā izšķir definējamo jēdzienu un definētāju jēdzienu.3 Definējamā objekta jēdzienu sauc par definējamo jēdzienu. Īpašību un attiecību jēdzienu, ar kuru starpniecību tiek aprakstīts dafinējamais objekts, sauc par definētāju jēdzienu.4 Izskatīsim definīciju “Kriminālkodekss ir likumdošanas akts, kurā noteiktā kārtībā sakopotas krimināltiesību normas, kas ir spēkā attiecīgās valsts teritorijā”5 Šajā definīcijā definējamais jēdziens ir “kriminālkodekss”, bet definētājs jēdziens - “likumdošanas akts, kurā noteiktā kārtībā sakopotas krimināltiesību normas, kas ir spēkā attiecīgās valsts teritorijā”.…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −2,98 €
Комплект работ Nr. 1188586
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация