Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:232390
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 19.01.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 3 единиц
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Ētiskajam tuvu, bieži ar to sinonīmi tiek lietots morāles jēdziens. Morāle (lat. mos, moris – raksturs, paradums, tēls, veids dzīvesveids, uzvedība, iekšējā daba) ietver ideālo programmu, kas orientēta uz saprātīgo un labo. Morāles jēdzienu visbiežāk attiecina uz jābūtīgās apziņas sfēru, kas virza uz labvēlību, mīlestību, cieņu, pienākumu utt.
Tomēr nav iespējams stingri nošķirt vienu šo jēdzienu no otra, jo arī ētiskais ietver jābūtību. Var jau būt, ka šāda nošķirošana teorētiski ir iespējama, taču tas laikam nav pats produktīvākais nodarbošanās veids. Turklāt, ja ar morāli saprastu tikai apziņu, tad nodalītu no darbības, no attiecībām, kas parasti pavada apziņu, mazinātu morāles jēgu: apziņa veidojama, lai tā objektivizētos, proti, pārtaptu cilvēciskos darbos un attiecībās, tāpēc morāle bieži vien ir sinonīma tikumībai.
Te jāpiebilst, ka morāles jēdziens atšķirībā no ētiskā un tikumiskā vairāk pakļauts smīnīgai atturībai. Vārdi un vārdkopas “lasīt morāli”, “morālas pamācības”, “moralīns”, “moralizēšana”, kā zināms, neizraisa pašas patīkamākās asociācijas.
Pacienta aprūpē aktuāla problēma ir morāles saskarsmes trūkums. Kas traucē māsai būt žēlsirdīgai vai laipnai, saskarsmē ar pacientu? Vai tikai pārslodze, zemais atalgojums, sadzīves problēmas, nespēja apvienot sociālo un ģimenes lomu? Varbūt mēs pārāk maz uzmanības pievēršam ētiskām vērtībām sabiedrībā, profesijā, izglītībā? Neveselīga (arī morāli nevesela) vide neveicina psihosociālo veselību un atveseļošanos.
Mediķu darbs cieši saistīts ar sāpēm un ciešanām. Tieši sāpju dēļ pacients klauvē pie viņu durvīm. Sāpju remdēšana joprojām ir viens no vissvarīgākajiem medicīnas uzdevumiem. Par bailēm no sāpēm lielākas ir tikai bailes no nāves.
Jebkura slimība izraisa sāpes un ciešanas, un jebkurā gadījumā slimība ir atkāpe no normas. Saslimstot mainās cilvēka uzvedība un rīcības motivācija. Klīnikā pacients nonāk sev neierastā, bezpersoniskā un svešā vidē, viņam ir izjaukts ierastais dzīves ritms, viņam jāpiemērojas klīnikas režīmam. Pacientu māc neziņa, kādas būs slimības sekas, kādas ciešanas viņu gaida, varbūt būs jāmirst?…

Коментарий автора
Комплект работ:
ВЫГОДНО купить комплект экономия −2,48 €
Комплект работ Nr. 1185871
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация