Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,49 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:216755
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 16.12.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 5 единиц
Ссылки: Использованы
Фрагмент работы

Mūzika, tāpat kā citas mākslas, ir ļoti būtiska cilvēka attīstībā un eksistencē. Ar tās palīdzību bērns spēj atklāt sevi un citus. Līdz ar mūzikas iekļaušanu bērna dzīvē, uzskatot to par dabisku bērna pasaules daļu, var atzīt paralēles starp mūziku, normālu neiroloģisku funkcionēšanu un normālu sociālu komunikāciju.
Pēdējo 10, 15 gadu laikā daudzu nozaru speciālisti ir pievērsušies pētījumiem par saikni starp mūziku un bērna attīstību. Pētījumi psiholoģijā, neiroloģijā, lingvistikā atbalsta domu, ka muzikālie dotumi ir katrā cilvēkā, ka muzikalitāte ir daļa no mūsu esamības. Mūzikas mācīšana tiek uzskatīta par veselīgu, attīstību veicinošu nodarbošanos – tā nodrošina līdzsvarotu prāta, emociju un ķermeņa attīstību, kā arī veicina optimālu muzikālo spēju izaugsmi.
Es gribu uzsvērt to, ka agrīna muzikālā pieredze ir nepieciešama, jo tā veicina ne tikai muzikālo spēju attīstību, bet ietekmē arī bērna psihi – iztēli, jūtas, prātu, domas, gribu, kā arī apziņas un pašapziņas veidošanos. Kā norādījuši Dž. un I. Perī, tad cilvēcei ir ilgstošas kultūras tradīcijas, kur, attīstot mūzikas izpildīšanas, klausīšanās un vērtēšanas spējas, bērnā var tikt veicināta kognitīvā, sociālā un arī fiziskā attīstība [2.4.]
Daudzi uzskata mūziku par vērtību tieši tādēļ, ka tā ir daļa no mūsu dzīves, kultūras. Tāpēc nodarbošanās ar mūziku ir vēlama un atbalstāma (2. virziens).

1. virziens shēmā atspoguļo mūzikas spēju labvēlīgi ietekmēt bērna personības attīstību un sociālo kompetenci. [2.4-5.]
Savukārt, es gribu vairāk akcentēt mūzikas estētisko pusi, prieku, ko bērni gūst no tās, kā arī estētisko potenciālu, kas atrodams ikvienā bērnā. Šim potenciālam ir jādod iespēja izpausties, lai vēlāk bērns gūtu prieku, gan dziedot, gan dejojot, gan sacerot mūziku.
Es uzskatu, ka ikvienam bērnam vajadzētu iepazīt pēc iespējas labāk gan plašo mūzikas literatūras mantojumu, gan arī sākt apzināties tās nezūdošo vērtību. Un tad muzikālās nodarbības var apmierināt sekojošas bērna vajadzības:

emocionālās, klausoties, dziedot un pārdzīvojot uztverto;

estētiskās, kam bieži vien netiek atvēlēta nozīmīga loma izglītības procesā;

fiziskās, kas dod iespēju attīstīties muzikālajām prasmēm ar gandrīz neapzinātu vieglumu, kā arī nodrošina pamatu bērna muzikālajai attīstībai;

intelektuālās, sākot izprast muzikālo simbolu nozīmi.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация