Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
1,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:787085
 
Оценка:
Опубликованно: 07.06.2006.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: Нет
Ссылки: Не использованы
Фрагмент работы

Novērsīs nākamgad paredzamo ievērojamo nekustamā īpašuma nodokļa sloga pieaugumu iedzīvotājiem
Finanšu ministrija ir izstrādājusi un iesniegusi izskatīšanai Ministru kabinetā grozījumus likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli", lai novērstu 2004.gadā paredzamo ievērojamo nekustamā īpašuma nodokļa sloga pieaugumu iedzīvotājiem, kā arī, lai radītu iespēju sakārtot nekustamā īpašuma uzskaiti Nekustamā īpašuma valsts kadastra reģistrā.
Šobrīd, atbilstoši likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" noteiktajam, ar 2004.gadu nodokļa bāze ne tikai zemei, bet arī ēkām būs to kadastrālā vērtība, savukārt būves vairs nebūs ar nodokli apliekams objekts. Bez tam ar 2004.gadu likumā paredzēta nodokļa likmes samazināšana no 1,5% līdz 1%, vienlaicīgi paplašinot ar nodokli apliekamo objektu loku - uzsākot arī dzīvojamo māju, valsts budžeta iestāžu, lauksaimnieciskās ražošanas ēku, kā arī izglītības, veselības, kultūras un sporta vajadzībām izmantojamo ēku aplikšanu ar nodokli. Pašlaik minētajiem objektiem nodoklis tiek aprēķināts tikai no zemes kadastrālās vērtības.
Valsts zemes dienests ir veicis visu ēku kadastrālo novērtēšanu. Saskaņā ar šīs vērtēšanas rezultātiem dzīvojamo māju un to palīgēku vērtība veido 75,8% no visu ēku kadastrālās vērtības jeb 3,628 miljardus latu, kas pie 1% nodokļa likmes veido nodokļa ieņēmumus 36,3 miljonu latu apmērā. Tas nozīmējot vairākkārtēju nodokļa sloga pieaugumu iedzīvotājiem, kas radīšot problēmas ar nodokļa nomaksu lielākajai iedzīvotāju daļai.
Piemēram, Rīgā individuālo dzīvojamo māju īpašniekiem 2004.gadā nodokļa maksājumi pieaugs vidēji par 117 latiem, tas ir, pašreizējo 60 latu vietā, kas tiek maksāti par zemi, nodoklis būs 177 lati. Savukārt dzīvokļu īpašniekiem un īrniekiem nodoklis palielināsies 8 reizes - no 12 latiem pašreiz līdz 97 latiem 2004.gadā.
Finanšu ministrija norāda, ka, lai būtu iespējama pāreja uz ēku aplikšanu ar nodokli pēc to kadastrālās vērtības, nepieciešams noteikt vērtību arī dzīvojamo māju nedzīvojamām telpām. Tādēļ nepieciešams nodrošināt ne tikai daudzdzīvokļu dzīvojamo māju, bet arī to nedzīvojamo telpu uzskaiti Nekustamā īpašuma valsts kadastra reģistrā.
Finanšu ministrijas izstrādātajos likuma grozījumos iestrādātas normas, kas pagarina ēku aplikšanu pēc to bilances vai inventarizācijas vērtības līdz 2007.gada 1.janvārim, kā arī nosaka vienotu likmi nodokļa 1,5% apmērā. Tiek noteikts beztermiņa nodokļa atvieglojums tiem objektiem, kuru aplikšanu ar nodokli bija paredzēts uzsākt ar 2004.gadu - dzīvojamām mājām, lauksaimniecības ražošanas ēkām, valsts budžeta iestādēm, kā arī ēkām, kuras izmanto izglītības, veselības aizsardzības, kultūras un sporta vajadzībām.
Ministrijas izstrādātais normatīvā akta projekts ir izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē, tas vēl jāakceptē Ministru kabinetam un jāpieņem Saeimā.

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация