Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
3,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:424888
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 19.12.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Университет
Литературный список: 8 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
  OCTA vēsture    4
  OCTA svarīgākie termini    6
  OCTA līgums un tā darbība    7
  CSN nodarītie zaudējumi un to atlīdzināšana    8
  Apdrošināšanas atlīdzības pieprasīšanas kārtība    9
  Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku OCTA Garantijas fonds    10
  Apdrošināšanas prēmija un atbildības limits    12
  Statistika    13
  Secinājumi    14
  Izmantotā literatūra    15
Фрагмент работы

Sauszemes transportlīdzekļu OCTA vēsture Latvijā aizsākās 1995. Gadā, kad tika nodibināts Latvijas Republikas Satiksmes birojs, pēc diviem gadiem, 1997. Gada 1. Septembrī visiem transportlīdzekļu īpašniekiem nācās apdrošināt savu civiltiesisko atbildību obligāti.
Kopš 2004.gada 1. maija, Latvijai iestājoties ES, OCTA apdrošināšanu ir skārušas būtiskas, mūsuprāt, pozitīvas izmaiņas. Ievērojami palielinās civiltiesiskās atbildības limiti, kas nozīmē to, ka ja gadās nodarīt zaudējumus trešajai personai vai tās mantai, visus zaudējumus segs apdrošinātājs.
Stājoties spējā jaunajam “Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumam”, apdrošināšanas kompānijas, kuras piedāvā šādu apdrošināšanas veidu var brīvi noteikt kādu apdrošināšanas prēmiju vēlas saņemt, tāpēc kompāniju starpā varam vērot sīvu konkurenci, jo katrs vēlas piedāvāt savus pakalpojumus par pēc iespējas izdevīgāku cenu. Tādēļ praktiski visas kompānijas piedāvā dažādas atlaides saviem pastāvīgajiem klientiem, apdrošinātājiem, kuri līdz šim nav tikuši iesaistīti ceļu satiksmes negadījumos, vai arī nav saņēmuši sodu par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Izmaiņas skāra ne tikai apdrošināšanas sabiedrības, bet arī autovadītājus, jo tika paaugstināts atbildības limits, tas ir maksimālais atlīdzības apmērs, kuru var saņemt cietušā persona, vai bojātās mantas īpašnieks.
Rakstot šo darbu es vēlējos uzzināt vairāk par šo apdrošināšanas veidu, jo šis apdrošināšanas veids ir obligāts un skar ļoti lielu daļu Latvijas iedzīvotāju. Vēlējos iepazīties ar šī apdrošināšanas veida ieviešanu un attīstību Latvijā, noskaidrot kādā veidā tiek slēgta apdrošināšana starp klientu un apdrošināšanas kompāniju, kādā veidā var saņemt atlīdzību, ja iestājas apdrošināšanas risks un kādā gadījumā atlīdzību nevar saņemt, kā arī noskaidrot, kas ir sauszemes transportlīdzekļu apdrošinātāju garantijas fonds un apkopot pēdējo mēnešu statistiku šajā apdrošināšanas veidā.
Lai Latvijā izveidotu sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (OCTA) sistēmu un nodrošinātu tās darbību valstī saskaņā ar Ministru kabineta 1995.gada 28.novembra noteikumiem nr.369 „Satiksmes biroja nolikums”, 1995.gada 13.decembrī tika nodibināts LR Satiksmes birojs. LR Satiksmes birojs bija valsts institūcija, kas darbojās Finanšu ministrijas pārraudzībā.
Faktiski OCTA apdrošināšanas sistēmas izveidošana sākās jau 1995.gada sākumā, kad Finanšu ministrijas institūcijai „Apdrošināšanas uzraudzības inspekcija” tika uzdots veikt priekšdarbus OCTA apdrošināšanas sistēmas izstrādāšanai.
Pārņemot Igaunijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas fonda pieredzi, tika izstrādāti LR Ministru kabineta 1995.gada 18.jūlija noteikumi Nr. 214 „Noteikumi par sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligāto apdrošināšanu”. Lai ieviestu OCTA sistēmas izstrādāšanas gaitā radušās nepieciešamās izmaiņas un grozījumus Ministru kabinets 1996.gada 6.augustā pieņēma jaunus LR Satiksmes biroja izstrādātus tāda paša nosaukuma noteikumus Nr.300.
OCTA apdrošināšanas sistēma Latvijā tika ieviesta no 1997.gada 1.septembri pilnā apmērā stājoties spēka LR Saeimā 1997.gada 25.martā pieņemtajam Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likumam. No 1997.gada 1.septembra Latvijā sākās transportlīdzekļa īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšana un apdrošināšanas atlīdzību izmaksāšana ceļu satiksmes negadījumos zaudējumus cietušajām personām.
No 1998.gada 1.jūlija Latvija oficiāli kļūst par „Zaļās kartes” sistēmas dalībvalsti, bet LR Satiksmes birojs par „Zaļās kartes” sistēmas Latvijas Nacionālo biroju. Sākas LR Satiksmes biroja sadarbība starptautiskajā mērogā. …

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация