Добавить работы Отмеченные0
Работа успешно отмечена.

Отмеченные работы

Просмотренные0

Просмотренные работы

Корзина0
Работа успешно добавлена в корзину.

Корзина

Регистрация

интернет библиотека
Atlants.lv библиотека
5,99 € В корзину
Добавить в список желаний
Хочешь дешевле?
Идентификатор:569638
 
Автор:
Оценка:
Опубликованно: 12.01.2005.
Язык: Латышский
Уровень: Средняя школа
Литературный список: 30 единиц
Ссылки: Не использованы
Содержание
Nr. Название главы  Стр.
  Ievads    3
1.  Baiļu izpratne un teorētiskā analīze    6
1.1.  Baiļu būtība un klasifikācija    6
1.2.  Bailes kā emocija    8
1.3.  Baiļu un sāpju saistība    9
1.4.  Specifiskās bailes - bailes no zobārstniecības    11
2.  Priekšstati, to nozīme    17
3.  B.Ņūmenas sistēmas modeļa pielietojums zobārstniecībā bailīgu pacientu aprūpē    18
4.  Pētījuma daļa    21
4.1.  Pētījuma metodoloģija    21
4.2.  Pētījuma rezultātu apkopojums un analīze    21
  Secinājumi un kopsavilkums    33
  Literatūras saraksts    35
Фрагмент работы

Uz pieres izspiežas sviedri, sirds sitās, kā putns krātiņā, krūtīs žņaudz, ķermeni krata drebuļi, ir vispārējs uzbudinājums, “velk” uz ģībšanu… Ikviens kaut reizi dzīvē ir izjutis šādas nepatīkamas ķermeņa izpausmes kā reakciju uz bailēm. Bailes ir pazīstamas katram, tās pavada mūs ik uz soļa un nosaka mūsu rīcību noteiktās situācijās. Labi, ja bailes ir tās, kas aptur mūs veikt kādas dzīvībai un garam bīstamas rīcības, bet nereti bailes traucē cilvēkam pilnvērtīgi izbaudīt to, ko sauc par dzīvi. Bēdīgi, ja bailes ir par iemeslu cilvēka veselības zaudējumam. Diemžēl tās var būt tik ļoti spēcīgas, ka ar prātu nav kontrolējamas un ir nepieciešams meklēt profesionāļa palīdzību. Vai bailes mūsos mīt jau kopš dzimšanas? Kas nosaka to intensitāti un specifiku atsevišķiem indivīdiem? Šie jautājumi ir pētīti, un ir dažādas teorijas, kas vairāk vai mazāk spēj palīdzēt cilvēkiem saprast sevi un savas bailes. Pētot literatūru nākas secināt, ka baiļu daba nav mainījusies vēl no Hipokrāta laikiem, jo sengrieķu ārstiem nācās saskarties ar tikpat dīvainām un nepamatotām bailēm kā šodien. Viduslaiku zinātnieka Dekarta jautājums - vai fobiju cēlonis ir domās vai fiziskajā ķermenī? – vēl joprojām nav pilnībā atbildēts. 19 miljoni ASV iedzīvotāju cieš no dažāda veida bailēm, fobijām. Tās valstij izmaksā 46,6 biljoni ASV dolāru. 6,3 miljoni cieš no specifiskajām fobijām... (31).
Šajā pētniecības projektā vēlos pētīt vienas no specifiskajām bailēm – bailes no zobārstniecības. Kā liecina statistikas dati, ASV 50% iedzīvotāju zobārstu apmeklē neregulāri, jo tas saistās ar nepatīkamām izjūtām, un 30 – 40 miljonu cilvēku neiet pie zobārsta vispār, jo tik ļoti baidās no jebkādas saskares ar zobārstniecību (32). Par situāciju Latvijā datu nav, jo neviens nav to pētījis. Daži autori šādu rīcību saista ar neapzinātām nāves bailēm, citi uzskata, ka tās iedzimst, vēl lielāka zinātnieku daļa domā, ka šīs specifiskās bailes tiek iegūtas dzīves laikā. Savā desmit gadu darba pieredzē zobārstniecībā esmu saskārusies ar neskaitāmiem gadījumiem, kad bailes ir par iemeslu potenciāli veselu zobu zaudējumam, kad cilvēks kļūst bezpalīdzīgs jau tikai sajūtot specifiskās zobārstniecības smaržas… Esmu bijusi par liecinieci spēcīgu baiļu dzimšanai un arī to pārvarēšanai. Tēma ir aktuāla, jo attīstoties pašai zobārstniecības nozarei ir jāattīstās arī izpratnei par šīm bailēm, atzīstot to lielo ietekmi, un izprotot, ka jebkuru pacientu pavada lielākas vai mazākas bailes. Apkalpojošajam personālam jābūt labam gan profesionālajā ziņā, gan labiem aprūpes sniedzējiem. Neiedziļinoties Latvijas veselības aprūpes sistēmas plusos un mīnusos, nākas secināt, ka zobu saslimšanu profilakses veicināšana ir zobārstniecībā strādājošo pašiniciatīva. Pacientiem, kuru zobu veselību ietekmē augstais baiļu līmenis, nav nonākuši profesionāļu redzeslokā un netiek veiktas mērķtiecīgas darbības to novēršanā, pacientu izglītošanā un pašpalīdzības organizēšanā. Interesentiem ir iespējams atrast neskaitāmas mājas lapas internetā un iegādāties labas grāmatas par šo problēmu ārzemēs, bet ne Latvijā. Cilvēku zināšanu līmenis iet roku rokā ar viņu spēju rūpēties un saglabāt savu veselību. Tikai tagad tiek audzināta paaudze ar izpratni par mutes veselību un tās saglabāšanu, līdz ar to tiek novērsta vai samazināta iespēja šiem cilvēkiem ciest no bailēm no zobārstniecības. Tikai apmēram pirms sešiem gadiem pateicoties lielajiem ārvalstu ražotājiem, Colgate-Palmolive, Procter&Gumble, sadarbībā ar Latvijas Mutes Veselības centru skolās ir ieviestas mutes veselības programmas, bet ko lai dara paaudzes, kuras nesaņēma šādas zināšanas? Lūk, cilvēku grupa, kurus nomoka bailes no zobārsta nepatīkamās pieredzes un atmiņu dēļ.…

Коментарий автора
Загрузить больше похожих работ

Atlants

Выбери способ авторизации

Э-почта + пароль

Э-почта + пароль

Неправильный адрес э-почты или пароль!
Войти

Забыл пароль?

Draugiem.pase
Facebook

Не зарегистрировался?

Зарегистрируйся и получи бесплатно!

Для того, чтобы получить бесплатные материалы с сайта Atlants.lv, необходимо зарегистрироваться. Это просто и займет всего несколько секунд.

Если ты уже зарегистрировался, то просто и сможешь скачивать бесплатные материалы.

Отменить Регистрация